Mortalitatea salajeana bate natalitatea

Magazin Salajean 29 decembrie 2006 0

Numarul salajenilor care mor intr-un an este mult mai mare decat cel al nascutilor vii, ceea ce da o nota negativa asupra sporului natural al judetului. Iar acest aspect caracterizeaza judetul de mai multi ani incoace.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, privind ponderea si locul judetului Salaj pe total tara la principalii indicatori economico-sociali, pus la dispozitia redactiei de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj, cei mai multi decedati au fost inregistrati in anul 2004, respectiv 3.584, fata de 2.574 nascuti vii. In anul urmator, in 2005, numarul decedatilor a mai scazut, dar nesemnificativ, la 3.405 fata de 2.644 nascuti vii. Aceste date absolute pozitioneaza Salajul, din acest punct de vedere, pe locul 3 in tara.

Pe de alta parte, ingrijoratoare sunt datele referitoare la nascutii morti si la cei decedati sub varsta de un an, desi, cifric, aceste date sunt in scadere fata de anii 2004 si 2003. In 2004 numarul nascutilor morti a fost de 23, iar cel al decedatilor sub varsta de un an – 30, indicatorul din urma situand Salajul pe locul 2 in tara (potrivit datelor INM, locul I este ocupat de catre judetul Ilfov). Totusi, aceste rezultate privind pozitionarea judetului pe total tara pot fi discutabile, avand in vedere ca datele se raporteaza, in special, la populatia judetului, iar Salajul este un judet cu o populatie destul de scazuta, fata de altele din tara.

Tot la indicatorul privind miscarea naturala a populatiei trebuie sa luam in discutie si numarul casatoriilor si cel al divorturilor, unde se observa o usoara ameliorare, in sensul scaderii divorturilor. Cele mai multe divorturi au fost inregistrate in 2003, respectiv 317 fata de 1.447 casatorii. In 2005, numarul divorturilor a scazut la 256 fata de o usoara crestere a casatoriilor, acestea fiind in numar de 1.490.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »