Mortalitatea infantila socheaza autoritatile

Magazin Salajean 27 martie 2008 0

Mortalitatea infantila socheaza autoritatileIn plin secol XXI, majoritatea femeilor insarcinate din Romania neglijeaza consultul medical pe perioada sarcinii si nu constientizeaza atentia sporita pe care trebuie sa o acorde propriei stari de sanatate, arata un studiu al Ministerului Sanatatii. Statisticile detinute de autoritatile centrale contin o realitate neagra a mortalitatii infantila in Romania, fapt care ne plaseaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste copiii sub un an care nu pot fi tinuti in viata chiar si cu interventia cadrelor medicale.

Cifrele ultimilor trei ani sunt ingrijoratoare in conditiile in care, din 1.000 de copii veniti pe lume vii, 170 mor dupa nastere. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, situatia este legata de conditiile medicale, dar si sociale ale mamei. Inconstienta, mentalitatea oamenilor din mediul rural care nu inteleg importanta controlului medical, ideile preconcepute si teama de costul pe care il implica vizita la medic fac ca tot mai multi copii sa moara inainte de a trece de 12 luni.

In 2005, spre exemplu, din cei 2.251 de nou-nascuti vii in Salaj, 26 au murit in primul an de viata. Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, ne-a declarat ca majoritatea bebelusilor decedati au provenit din mediul rural – 18, in timp ce restul de opt erau din mediul urban. Cauzele decesului sunt ingrijoratoare – malformatii congenitale si afectiuni ale aparartului respirator (zece decese), afectiuni perinatale (zece decese) si accidente – sase copii decedand din cauza ca nu au fost atent supravegheati de parinti. In anul 2005, pentru 13 bebelusi viata s-a sfarsit dupa sase zile, iar situatia s-a agravat in 2006. De altfel, acest an a fost unul extrem de dur pentru Salaj, dar si pentru celelalte judete, mortalitatea infantila atingand, in unele regiuni, peste 21 de procente la mia de nou-nascuti. Astfel, media pe tara era 13,9 la mia de nou-nascuti vii, iar in Salaj procentul inregistrat a fost de 14,3. Statistici socante au avut si judetele Olt, Satu Mare si Calarasi, unde mortalitatea infantila a ajuns la peste 21 de procente raportat la mia de nou-nascuti vii. Purtatorul de cuvant al ASP Salaj ne-a declarat ca, in 2006, la maternitatile din Salaj au venit pe lume 2.163 de copii, din care au murit 21 de baietei si 10 fetite. Ca in anul anterior, cele mai multe decese – 22 – s-au inregistrat in familii care locuiesc in mediul rural, iar cauzele mortalitatii raman aceleasi, chiar daca cifrele sunt putin schimbate. Mai exact, 11 copii au murit din cauza afectiunilor la aparatul respirator si la sistemul digestiv, precum si a malformatiilor, iar alti 15 au decedat din cauza afectiunilor perinatale. In cinci cazuri, decesul a survenit ca urmare a unor accidente sau alte cauze. In 2006, 20 de nou-nascuti au murit in maternitate, doi – in spital, sase bebelusi au decedat la domiciliu si alti doi – in alta parte, ne-a declarat purtatorul de cuvant.

Acesta a declarat ca, si in 2007, numarul deceselor inregistrate in randul copiilor ce nu au implinit un an ramane ridicat, din cele 23 de cazuri, 12 fiind fetite si 11 baietei. Si de aceasta data, cifrele mai mari privesc mediul rural, fiind 13 familii din sate, comparativ cu zece care locuiesc in oras. Au fost 13 nou-nascuti care au decedat la maternitatea din Zalau si doi la maternitatea din Simleu Silvaniei. Alti cinci copii cu varsta sub un an au murit la domiciliu, unul in Spitalul Judetean din Zalau si unul in Spitalul Orasenesc Simleu. A fost si un caz in care un bebelus a murit in alta parte decat cele specificate, ne-a spus purtatorul de cuvant.

Din pacate, nici anul 2008 nu se arata mai bland decat anteriorii, in primele trei luni, cinci copii decedand in Salaj inainte sa apuce sa treaca de 12 luni. Afectiunile si malformatiile cu care s-au nascut le-au fost fatale micutilor, iar cadrele medicale nu i-au putut salva.

Concluziile care se pot impune din toate aceste statistici sunt ca mortalitatea infantila afecteaza mai ales familiile din mediul rural, majoritatea acestora dovedind retinere cand vine vorba de consultul pe perioada sarcinii. Iar afectiunile cu care se nasc bebelusii sunt cauzate nu neaparat pe cale genetica, ci si din cauza unei alimentatii precare sau a igienei indoielnice a mamelor, care pot contacta virusi extrem de usor in perioada celor noua luni de sarcina. De altfel, conditiile sociale sunt cele care fac ca in Romania si numarul de avorturi sa atinga cifre extreme. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a adus recent in discutie numarul mare de avorturi inregistrat la nivel national. In timp ce in UE sunt 218 avorturi la mia de nascuti vii, Romania vine cu alarmantul numar de 1.156 de avorturi la o mie de nascuti vii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »