Mormintele din Coşeiu, profanate de căutătorii de fier vechi

Magazin Salajean 24 iunie 2011 0

Mormintele din Coşeiu, profanate de căutătorii de fier vechi

Mai multe morminte din cimitirul ortodox din localitatea Coşeiu au fost distruse, în cursul săptămânii trecute, după ce hoţii de fier vechi au dat lovitura. Fără teamă de cele sfinte, aceştia au intrat în cimitir şi au furat barele de fier, distrugând şi pietrele de mormânt. Doar după câteva zile, o femeie a observat mormintele devastate şi anunţat imediat poliţiştii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că poliţiştii au deja doi suspecţi. Poliţiştii postului communal Coşeiu au fost sesizaţi, marţi, de către o localnică care a relatat faptul că în cimitirul ortodox din localitatea Coşeiu au fost profanate un număr de şase morminte. Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, oamenii legii au constatat că au fost dislocate trei pietre funerare, o alta a fost distrusă, au fost sustrase cinci panouri din gardul ce împrejmuia mai multe morminte, trei ţevi şi şase metri de lanţ metalic de la un alt mormânt, a declarat purtătorul de cuvânt.

A doua zi, poliţiştii Biroului de Ordine pentru Mediul Rural Zalău, împreună cu cei de la posturile Coşeiu şi Şamşud, au identificat doi tineri suspecţi de comiterea infracţiunilor de profanare de morminte şi furt calificat. În cele din urmă, suspecţii şi-au recunoscut fapta. Este vorba de Marinel V., 21 de ani, şi Gheorghe L., 19 ani, ambii din Valea Pomilor, care le-au declarat poliţiştilor că în zilele de 14, 15 şi 16 iunie au intrat în cimitir să caute fier vechi. Astfel, au tăiat cinci panouri de gard împrejmuitor al cimitirului şi alte şapte de pe morminte, între timp distrugând câteva pietre funerare şi morminte, a menţionat reprezentantul IPJ Sălaj.

Cei doi au predat fierul furat la o firmă de colectare din localitatea Hereclean, în prezent, fiind recuperat doar o parte din prejudiciul cauzat. Tinerii sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de profanare de morminte (art. 319 Cod penal) şi furt calificat (art. 209 CP). Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă să ajungă la închisoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »