Montarea detectoarelor de gaz este obligatorie

Magazin Salajean 24 martie 2008 0

Montarea detectoarelor  de gaz este obligatorieToti cei care sunt racordati la reteaua de gaze naturale sunt obligati sa-si monteze detectoare de gaze. Conform Ordinului Ministerului Economiei 713 din 21 octombrie 2004, instalarea acestor aparate este obligatorie in incaperile in care sunt functionale aparate de utilizare a gazelor naturale (aragaz, centrala termica, arzator sau alte aparate), iar suprafetele vitrate sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 milimetri sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).

Pana in 2008, montarea detectoarelor de gaz era optionala. Insa, modificarea a aparut si ca urmare a exploziilor care au avut loc in acest sezon rece, si care au lasat cateva zeci de familii fara agoniseala de o viata. In cele mai multe cazuri, deflagratiile s-au produs ca urmare a improvizatiilor la instalatiile de gaz care au dus la scurgeri de gaze. Potrivit furnizorilor de astfel de echipamente, detectoarele au un sistem de semnalizare sonor, avertizand instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaze si transmit un impuls electric unei electrovalve care opreste imediat furnizarea gazului. Astfel, se evita producerea unor accidente grave. Verificarea existentei detectoarelor se face in cadrul reviziilor efectuate o data la doi ani.

Un astfel de aparat costa in jur de 300 de lei. Pretul unui detector care doar avertizeaza asupra scaparilor de gaze, fara a intrerupe alimentarea, variaza in jurul sumei de 150 de lei. Reprezentantii E.ON Gaz sustin ca legea prevede obligativitatea montarii numai a aparatelor care opresc si funizarea gazului. Montarea detectoarelor nu se poate face decat de catre firmele autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Liste cu aceste firme se gasesc si la sediile E.ON Gaz, iar pretul pentru montarea unui astfel de dispozitiv este cuprins intre 150 de lei si 400 de lei, in functie de complexitatea instalatiei de gaze.

De mentionat ca, in cazul in care centrala termica de apartament este instalata intr-o alta camera decat in bucatarie, unde se afla aragazul, este necesara instalarea a doi senzori, pentru fiecare echipament in parte. In cazul in care se simte miros de gaze naturale, nu trebuie actionate intrerupatoarele si nici folosite chibrituri, brichete sau alte surse de foc. De asemenea, trebuie evitata utilizarea lifturilor. O prima masura in astfel de situatii consta in deschiderea usilor si a geamurilor si anuntarea furnizorului de gaze naturale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »