Monica Kende a castigat presedintia Tribunalului Salaj

Magazin Salajean 28 iunie 2012 0

Monica Kende a castigat presedintia Tribunalului Salaj

Actualul presedinte interimar al Tribunalului Salaj, Monica Kende, a obtinut postul prin concursul organizat in perioada 4 aprilie – 3 iulie anul curent. Contracandidatul acesteia, Daraban Patritiu, actualul vicepresedinte al celei mai inalte instante salajene, s-a clasat doar la cateva sutimi pentru ocuparea functiei de conducere.

Institutul National al Magistraturii (INM) a publicat, ieri, pe pagina de internet, rezultatele obtinute de candidatii pentru presedintia Tribunalului Salaj la proba scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane, desfasurata in data de 24 iunie. Competitia s-a aratat una foarte stransa, rezultatele fiind diferentiate de doar cateva sutimi.

Kende l-a luat la scris pe Daraban

Pentru sefia celei mai inalte instante judecatoresti salajene s-au inscris in concursul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor doi candidati, respectiv Monica Kende, care ocupa interimatul, si Patritiu Daraban, vicepresedintele instantei.

Conform datelor publicate online, ambii candidati au obtinut note de trecere, fiind admisi si la aceasta proba. Astfel, Monica Kende a obtinut la testarea scrisa nota 7,80, in timp ce contracandidatul acesteia, Patriutiu Daraban, a obtinut doar nota 7,20.

Testarea s-a dat sub forma de test-grila de verificare a cunostintelor juridice, cuprinzand 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs. Lucrarile au fost notate cu admis sau respins, in functie de punctajul obtinut de candidat. Au fost declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.

Concurs castigat la limita

Rezultatul final obtinut de candidatii la functiile de conducere se calculeaza ca medie aritmetica intre nota de la sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice de conducere si nota obtinuta la proba scrisa. Nota la proba de sustinerea proiectului trebuie sa fie minim 5, iar media finala sa fie peste 7.

Daca la prima proba, cel mai bun rezultat a fost obtinut de judecatorul Daraban Patritiu, Monica Kende a recuperat din diferenta la testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane. Mai precis, rezultatul obtinut de judecatorul Daraban il situeaza pe acesta la doar cateva sutimi fata de presedintia Tribunalului Salaj.

Si anume, la sustinerea proiectului, Monica Kende a fost notata cu 8,92, in timp ce la testarea scrisa a primit nota 7,80, media rezultata fiind 8,36. Vicepresedintele instantei salajene a obtinut nota 9,34 la proba de sustinerea proiectului, insa doar 7,20 la proba scrisa, media acestora fiind 8,27. Diferenta intre mediile celor doi candidati este, astfel, extrem de mica, de doar 9 sutimi.

La 9 sutimi… si de presa

Perioada de depunere a contestatiilor impotriva notei obtinute la testarea scrisa a fost stabilita pentru zilele de 28 si 29 iunie. In data de 2 iulie se vor solutiona si afisa rezultatele contestatiilor impotriva notei obtinute la proba scrisa. Patritiu Daraban nu a vrut sa comenteze situatia, si anume daca va depune sau nu contestatie privind nota obtinuta la testarea scrisa.

Dupa solutionarea eventualelor contestatii, in data de 3 iulie se va afisa tabelul de clasificare a candidatilor, respectiv de ocupare a posturilor.

La scurt timp de la afisarea rezultatelor finale va avea loc numirea in functie, pe cale administrativa, a candidatului cu cel mai bun rezultat. Mandatul obtinut prin concursul de numirea in functii de conducere a judecatorilor este pentru o perioada de 3 ani. Pentru functia de presedinte de tribunal sau prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal este necesara o vechime de 6 ani in functia de judecator sau procuror.

Prim-procuror la Jibou

Insa, cel mai bun rezultat a fost adjudecat de procurorul Marta Chis, candidat la functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou. Aceasta a trecut de proba de sustinere a proiectului privind exercitarea atributiilor specifice de conducere pentru care candideaza cu nota 9,89. La testarea scrisa, rezultatul nu a fost publicat, insa, potrivit procurorului Chis, nota este cu siguranta una foarte buna.

La concursul sau examenul pentru ocuparea functiilor vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror si prim procuror adjunct de la parchetele de pe langa curtile de apel, tribunale si judecatorii, lucrarile au fost corectate cu intarziere pentru faptul ca au fost depuse contestatii la baremul de corectare.

Cu toate acestea, Marta Chis va ocupa cu siguranta functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou, fiind singurul candidat pentru acest post.

Rezultate la nivel national

Concursul sau examenul a fost organizat pentru ocuparea a 101 functii vacante de presedinte si vicepresedinte la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, precum si a unui numar de 124 de functii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror si prim procuror adjunct de la parchetele de pe langa curtile de apel, tribunale si judecatorii.

La proba scrisa au fost inscrisi 76 de judecatori, dintre care sapte au absentat iar unul a renuntat la sustinerea probei. Potrivit tabelului cu rezultatele obtinute de candidatii evaluati, doar doi au obtinut nota maxima de 100 de puncte, echivalentul notei 10. De cealalta parte, cea mai mica nota a fost 6,40, cu care au fost notati trei candidati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »