Modificari in asistenta medicala a diabeticilor

Magazin Salajean 2 octombrie 2006 0

Modificari in asistenta medicala a diabeticilorAsa cum promiteam in editia trecuta, revenim cu amanunte cu privire la recentele modificari care au survenit in asistenta medicala a bolnavilor cu diabet zaharat. Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj intr-o prima etapa (octombrie-noiembrie) pentru bolnavii cu diabet zaharat tip 2 (cei care urmeaza tratament cu antidiabetice orale) prescrierea retetelor se va face de catre medicii de specialitate desemnati din cele patru centre urbane: Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou prin ambulatoriile de specialitate, respectandu-se programarea convenita cu medicul specialist. Reteta va fi prescrisa pe o perioada de pana la 90 de zile, iar eliberarea acesteia se va face de catre orice farmacie care are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj (farmacie cu circuit deschis), la alegerea asiguratului. Pe langa reteta, bolnavul va primi de la medicul specialist si o scrisoare medicala pe care o va inmana medicului de familie, pe listele caruia este inscris, pentru a fi luat in evidenta cu diagnosticul si schema terapeutica, planul de monitorizare si numarul de inregistrare cu care este luat in evidenta la nivelul unitatii judetene de diabet zaharat..

Pentru bolnavii cu diabet zaharat mixt (care urmeaza tratament atat cu Insulina cat si cu antidiabetice orale), prescrierea retetelor se va face de catre medicii de specialitate in diabet si boli de nutritie, din Ambulatoriul Spitalului Judetean Zalau pe o singura prescriptie medicala, pana la epuizarea stocului de medicamente antidiabetice orale, de la nivelul farmaciei Spitalului Judetean, dupa care bolnavul va primi doua retete – una pentru antidiabetice orale, care va fi eliberata prin farmaciile cu circuit deschis si una pentru Insulina, care va fi eliberata numai de farmacia Spitalului Judetean. Si acesti bolnavi vor primi o scrisoare medicala, care va fi inmanata medicului de familie, pe listele caruia este inscris bolnavul.

Pentru bolnavii care sufera de diabet zaharat de tip 1 (care necesita tratament cu Insulina), prescrierea retetelor se va face de catre medicii de specialitate in diabet si boli de nutritie din Ambulatoriul Spitalului Judetean Zalau, insa reteta ce se va prescrie pentru o perioada de pana la 90 de zile si va putea fi eliberata doar prin farmacia Spitalului Judetean.

In cea de-a doua etapa (luna decemrie 2006 – inceputul anului 2007), pentru bolnavii cu diabet zaharat de tip 2 (care urmeaza tratament cu antidiabetice orale) reteta va fi prescrisa de catre medicul de familie pe listele carora este inscris bolnavul, respectandu-se indicatiile din scrisoarea medicala. Medicamentele necesare tratamentului vor fi prescrise pe o singura reteta, distinct fata de alte medicamente si vor fi eliberate numai prin farmaciile cu circuit deschis.

Pentru bolnavii cu diabet zaharat mixt (care urmeaza tratament cu antidiabetice orale si Insulina), retetele vor fi prescrise de medicii specialisti desemnati din cele patru zone urbane ale judetului. Medicamentele vor fi prescrise pe doua retete, iar eliberarea lor se va face de catre farmacia spitalului respectiv (Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei) pentru reteta care contine Insulina si de catre farmaciile cu circuit deschis pentru retetele care contin antidiabetice orale.

Pentru bolnavii cu diabet zaharat tip 1 (care urmeaza tratament cu Insulina), retetele vor fi prescrise de medicii specialisti din cele patru centre urbane, iar eliberarea retetelor se va face de catre medicii specialisti din cele patru centre urbane, fiind eliberate numai prin farmaciile cu circuit inchis ale spitalelor din Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei.

Ingrijirea medicala a copiilor si gravidelor cu diabet zaharat se va face in exclusivitate de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.

Avand in vedere toate aceste modificari, farmaciile au obligatia de a se aproviziona cu toate medicamentele mentionate in HG 1306/2006, iar bolnavii sunt rugati de conducerea CJAS sa respecte programarea cunoscuta pentru prezentarea la medic in vederea prescrierii retetei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »