Modificari importante la plata contributiilor sociale

Magazin Salajean 28 iunie 2012 0

Modificari importante la plata contributiilor socialePotrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, care vor intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2012, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, agricole si asocieri fara personalitate juridica vor achita contributiile sociale la organele fiscale teritoriale. Astfel, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) se va face trimestrial, in baza deciziei de plati anticipate, emisa de organul fiscal ca urmare a depunerii de catre contribuabili a declaratiei estimative de venit, urmand sa se faca regularizarea dupa depunerea declaratiei anuale de venit.

Pentru semestrul II al anului 2012, platile se fac la organul fiscal in baza deciziei emisa de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, potrivit unei informari transmise de Directia Generala a Finantelor Publice.

Persoanele care se autorizeaza dupa data de 1 iulie 2012, vor depune declaratia privind venitul asigurat la organele fiscale teritoriale.

Tot incepand cu luna iulie, pentru veniturile realizate in baza conventiilor civile, a drepturilor de proprietate intelectuala si alte venituri cu retinere la sursa, care se impoziteaza cu 10 la suta plata anticipata sau 16 la suta impozit final, se vor retine contributiile sociale de catre platitorul de venit.

Platitorul de venit va retine CASS si CAS in cazul veniturilor realizate in baza conventiilor civile. CAS nu se retine daca persoana fizica este asigurata in sistemul de asigurari sociale de pensii sau daca beneficiaza de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala se supun impozitarii si sunt exceptate de la plata CAS si CASS daca persoana fizica este asigurata in sistemul de asigurari sociale de pensii sau daca beneficiaza de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »