Modificari de ultima ora: Hotararile judecatoresti raman valabile pentru inmatricularea masinilor fara plata taxei auto

Magazin Salajean 20 ianuarie 2012 0

Modificari de ultima ora: Hotararile judecatoresti raman valabile pentru inmatricularea masinilor fara plata taxei auto Cei peste 1.000 de salajeni care au castigat in instanta inmatricularea autovehiculelor fara plata controversatei taxe auto, isi vor putea vinde masinile fara ca noii proprietari sa fie nevoiti sa achite taxa pentru emisii poluante. Aceasta facilitate nu ii vizeaza, insa, pe salajenii care au primit castig de cauza in procesele inaintate pentru recuperarea sumelor platite in contul taxei de prima inmatriculare.

Proprietarii de masini continua sa aiba parte de surprize in ceea ce privesc normele de aplicare a taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule. Astfel, daca proprietarul a castigat in instante inmatricularea autovehiculelor fara plata taxei auto, prima transcriere a dreptului de proprietate va putea fi realizata fara achitarea noii taxe. De cealalta parte, cei care au castigat prin hotarari judecatoresti recuperarea sumelor achitate in contul taxei de poluare isi vor vinde mai greu masinile. Noii proprietari vor fi obligati sa scoata din buzunare bani grei pentru inscrierea masinilor in circulatie.

Potrivit informatiilor furnizate de seful Serviciului Public Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, noile modificari au fost aprobate in cursul zilei de miercuri. La prima transcriere a dreptului de proprietate pentru un autovehicul inmatriculat dupa 1 ianuarie 2007 si pana la intrarea in vigoare a legii privind taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, daca proprietarul prezinta o hotarare judecatoreasca definitiva si revocabila prin care se dispune inmatricularea fara plata taxei pe poluare pentru autovehicule, se da curs operatiunii de inmatriculare a autovehiculului, fara a se solicita achitarea noii taxe pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. In cazul in care solicitantului i s-a restituit cuantumul sau valoarea reziduala a taxei speciale sau de poluare, acesta trebuie sa achite noua taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, ne-a declarat Remus Stanciu.

Peste 2.700 de salajeni au actionat statul in judecata, incepand cu anul 2009 si pana la intrarea in vigoare a noii legi privind taxa pentru emisii poluante, pentru inscrierea masinilor pe drumurile publice din tara fara plata taxei de prima inmatriculare. In aproape jumatate din cauze, respectiv 1.187, instantele de judecata au admis cererea reclamantilor, emitand solutii irevocabile si definitive pentru inmatricularea autovehiculelor fara plata taxei. Conform legislatiei mentionate anterior, la vanzarea acestor masini, noii proprietari sunt scutiti de plata taxei pentru emisii poluante la inscrierea pe drumurile publice.

Pe de alta parte, salajenii care si-au recuperat taxele platite la inmatriculare isi vor vinde mai greu masinile sau, dupa caz, mai ieftin. Noii proprietari vor fi obligati, la prima transcriere a dreptului de proprietate, sa achite contravaloarea taxei pentru emisii poluante. Aproape 4.700 de contribuabili au actionat statul in instanta pentru recuperarea taxelor platite de la intrarea in vigoare a taxei auto si pana saptamana trecuta. Dintre acestia, 1.252 au castigat in instanta recuperarea acestor taxe, suma totala de restituit fiind de 3.616.095 de lei.

Pentru inmatricularea autovehiculelor, peste 21.000 de contribuabili au achitat in contul taxei de prima inmatriculare, respectiv de poluare, peste 66,3 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »