Modernizarea Spitalului de Urgenta Zalau, in blocaj

Magazin Salajean 7 februarie 2008 0

Modernizarea Spitalului de Urgenta Zalau, in blocajPosibila si foarte probabila modernizare si restructurare a Spitalului de Urgenta Zalau prin intermediul unei scheme de finantare din cadrul Programului Operatinal Regional (POR) 2007 – 2013 este momentan intr-un blocaj. Afirmatia a fost facuta ieri, de catre Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, la intalnirea de prezentare a doua noi licitatii de proiecte prin POR, desfasurata la Zalau. La intalnire au participat manageri si reprezentanti ai unitatilor spitalicesti din judet, autoritati judetene, precum si reprezentanti ai Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Vest.

Revenind la problema semnalata de Tiberiu Marc, aceasta vizeaza studiul de fezabilitate pe care spitalul din Zalau trebuie sa-l intocmeasca pentru a primi o finantare prin POR. Respectivul studiu a fost contractat, initial, direct de catre Ministerul Sanatatii, la finele anului trecut, cu o firma straina, fara a se incheia un contract cu respectiva firma. Desi o parte din studiu este deja gata, in lipsa unui contract ferm, dar si in lipsa banilor, Spitalul Judetean se gaseste la ora actuala in imposibilitatea de a avea documentatia necesara anterior depunerii oricarui proiect cu finantare externa. Daca problema consultantei pentru intocmirea studiului de fezabilitate nu va fi rezolvata de catre consultantul stabilit initial, Consiliul Judetean isi va asuma efortul financiar pe care intocmirea acestor studii il presupune. Cheltuielile sunt de altfel eligibile, urmand sa le recuperam ulterior, a mai declarat Tiberiu Marc.

De remarcat ca, in cadrul schemei de finantare Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate, lansata ieri la Zalau, Ministerul Sanatatii Publice a mentionat spitalul din Zalau ca fiind prioritar in reabilitare. Finantarea proiectelor depuse se face pe principiul Iprimul venit, primul servitI, ceea ce inseamna ca orice intarziere pune in pericol acordarea sumelor solicitate, in conditiile in care alte unitati spitalicesti din regiunea de Nord Vest, ce depun proiecte viabile, ar putea primi banii respectivi, suma totala fiind limitata la circa 21 milioane de euro. Va ganditi ca daca un spital depune, prin absurd, un proiect de 21 de milioane de euro mai repede ca spitalul din Zalau, atunci ramanem fara bani de modernizare, a conchis presedintele Consiliului Judetean.

Revenind la lansarile de ieri, ADR Nord Vest a prezentat la Zalau licitatiile de proiecte pentru Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate, respectiv pentru Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Prima schema finanteaza modernizarea si echiparea spitalelor judetene, precum si a ambulatoriilor din spitale si de specialitate, suma disponibila pentru perioada 2007 – 2013 fiind, asa cum s-a mentionat anterior, de aproape 21 de milioane de euro. Exceptand spitalul din Zalau, aflat oarecum intr-o situatie speciala, mai sunt eligibile ambulatoriile de specilitate ale celorlalte spitale din Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si comuna Crasna. In ceea ce priveste a doua schema amintita, aceasta finanteaza modernizarea, dezvoltarea si echiparea cladirilor in care functioneaza centre sociale multifunctionale sau centre sociale rezidentiale, din mediul urban si rural. Durata de implementare a proiectelor depuse nu poate depasi data de 31.07.2015.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »