Mlastina de la Iaz, salvata printr-un proiect al edililor din Plopis

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 1

Mlastina de la Iaz, salvata printr-un proiect al edililor din Plopis

Un loc inca salbatic, dar care este in pericol sa dispara in urmatorii 30 – 40 de ani, va fi salvat si valorificat printr-un proiect al Consiliului Local Plopis. „Mlastina de la Iaz” este o rezervatie naturala in care se gasesc specii de plante care prezinta interes pentru sistemul ecologic al tarii.

“Mlastina de la Iaz” adaposteste plante rare care au fost descoperite in urma cu cativa ani, dar care inca nu au fost incluse intr-un studiu/inventar stiintific, fiind in in pericol sa dispara in timp. Pentru a preveni acest lucru, Consiliul Local Plopis a demarat proiectul „Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina de la Iaz”, co-finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu”.

Potrivit lui Alexandru Bodea, administrator public al comunei Plopis si manager de proiect, obiectivul general al proiectului este asigurarea unui management durabil in aria naturala protejata de interes national „Mlastina de la Iaz”, in vederea conservarii habitatului si a florei si faunei specifice ariei naturale protejate, in scopul protectiei si imbunatatirii biodiversitatii si a patrimoniului natural. Totodata este vizata si o campanie de informare si constientizare a populatiei locale, prin elaborarea si aplicarea de chestionare. In cele 11 comune de pe Valea Barcaului a avut loc un concurs pentru elevi, care a constat intr-un desen pe tema mlastinii.

Bodea atrage atentia ca mlastina din comuna se evidentiaza fata de alte mlastini prin planta carnivora „Roua cerului”, care nu se gaseste decat in doua, trei locuri in tara. Planta respectiva se hraneste cu insecte, devorand aproximativ 40 – 50 de insecte intr-un an. „Are o influorescenta frumoasa, e foarte marunta si se gaseste tocmai in interiorul mlastinii, in muschi, pe turbaria activa, motiv pentru care accesul la ea este destul de periculos, existand pericolul de inec”, a declarat Bodea.

Arinul invadeaza mlastina

In cadrul proiectului a fost intocmit si un plan de management al mlastinii de catre institutul de Cercetari Biologice de la Cluj, plan prin care specialistii de la institut au facut un inventar al plantelor si animalelor care se gasesc in aria protejata. Mlastina propriu-zisa are aproximativ un hectar, iar zona studiata este de zece hectare. Orice actiune care pune in pericol mlastina este mentionata. „Prin acest plan de management am aflat ca aria este in pericol de a fi colmatata. Se gasesc anumite specii invazive care incet, incet acopera mlastina. E in pericol din cauza arinului, care este o specie invaziva ce pune in pericol existenta suprafetei mlastinoase. Prin planul de management s-a propus defrisarea arinului, nu intr-un mod brutal ci acolo unde devine mai agresiv si pune in pericol zona protejata”, a mentionat Alexandru Bodea. In urma cu 70 de ani, toata mlastina de un hectar era fara vegetatie, insa acum s-a redus mult, in mijlocul ei au crescut copaci care invadeaza mlastina si cu ajutorul specialistilor se va preveni colmatarea, invadarea si acoperirea ochiurilor de apa. Altfel, in urmatorii 30, 40 de ani am putea avea o zona aproape uscata.

Turismul in zona, pe drumul cel bun

In ultimele doua luni s-au desfasurat mai multe activitati de cercetare de catre Institutul de Cercetari Biologice si au avut loc discutii despre viitorul ariei protejate, despre posibilitatea de a fi promovata pentru cuprinderea in trasee turistice, sa fie vizitata in mod organizat si asigurarea unui ghid pentru prezentarea mlastinii. In acest sens, in ultima luna a fost asfaltat drumul pana in aria naturala astfel ca vizitarea se poate face acum cu orice mijloc de transport. De asemenea, se va face si un panou care va cuprinde „inventarul” mlastinii, toate speciile de plante si animale. Se are in vedere si accesarea altui proiect pentru amenajarea de alei ecologice din lemn, suspendate, care sa cuprinda o parte din mlastina pentru vizitare.

Astfel nu va exista riscul distrugerii mlastinii. Alexandru Bodea a mai precizat ca „nu se vor face amenajari hidrologice din zona pentru ca ar pune in pericol existenta apei din mlastina, iar animalele domestice nu vor fi lasate sa pasuneze in apropiere. Totul se va face numai cu aprobarile coordonatorilor de proiect”. In apropierea mlastinii va fi interzisa camparea, un astfel de loc va fi amenajat la o distanta cat mai mare. Potentialul turistic al zonei este amplificat si de Valea Iazului, Muntii Plopis si Baile Iaz – bai cunoscute pentru efectele lor terapeutice.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Popitiu 14 ianuarie 2013 at 15:34 - Reply

    Foarte interesant articol vreau sa spun ca si eu fac acuma dizertatie pe comunitatile de alge din Mlastina. As fi vrut mai multe detalii despre mlastina dar din pacate nu am gasit foarte multe.

Lasa un Raspuns »