Minorii pot avea un job cu acte in regula de la 15 ani

Magazin Salajean 25 iunie 2007 0

Minorii pot avea un job cu acte in regula de la 15 ani* Guvernul Romaniei a aprobat la inceputul acestei luni noi norme care vizeaza protectia tinerilor la locul de munca conform carora tinerii care au implinit 15 ani pot fi angajati legal, in conditii speciale de munca

Copiii care fac obiectul scolarizarii obligatorii pot incheia de acum inainte un contract individual de munca la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Acestia au posibilitatea de a desfasura activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si conostintele lor si sa incheie contracte individuale de munca, cu mentiunea ca incadrarea pe baza unui program integral a copiilor de pana in 15 ani sau a tinerilor intre 15 si 18 ani este interzisa.

Potrivit unui comunicat de la Guvern, copiii pot incheia, prin derogare, un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare care nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si tanarului. Aceste activitati trebuie, de asemenea, sa nu prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare sau formare profesionala sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita.

Actul normativ aprobat recent de Guvern stabileste ca angajatorul este obligat sa tina seama de riscurile specifice, care rezulta din lipsa de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale. De asemenea, angajatorul este obligat sa informeze tinerii, dar si parintii, in scris, asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate. De precizat si faptul ca este interzisa angajarea tinerilor in activitati care depasesc, in mod evident, capacitatile lor fizice sau psihologice; in cele care implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, la radiatii; care prezinta riscuri de accidentare pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni; sau in activitati care pun in pericol sanatatea tinerilor din cauza frigului, caldurii extreme sau a zgomotului.

Fara munca suplimentara

In cazul tinerilor de pana la 18 ani care vor sa munceasca, durata timpului de munca este de maximum sase ore/zi si 30 de ore/saptamana. Hotararea are ca scop prevenirea exploatarii economice a tinerilor, dar si evitarea angajarii acestora in orice tip de munca care dauneaza securitatii, sanatatii, dezvoltarii fizice, psihologice, morale, sociale sau care pericliteaza accesul la educatie. In situatia in care tanarul cumuleaza mai multe functii, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, aceasta durata. De asemenea, tinerii nu pot presta munca suplimentara de noapte, intre orele 20 si 6. In cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de patru ore si jumatate, tinerii trebuie sa beneficieze de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive. Intre doua zile de munca, angajatii minori vor avea o perioada minima de repaus de 12 ore consecutive. Saptamanal, tinerii trebuie sa aiba doua zile libere consecutive, de regula sambata si duminica. Totodata, ei au dreptul la un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »