Minorii disparuti, salvati cu un numar de telefon

Magazin Salajean 30 septembrie 2011 0

Minorii disparuti, salvati cu un numar de telefon

Un numar de telefon memorat de minori ar putea reprezenta salvarea acestora in cazul in care se pierd de parinti sau, mai grav, daca sunt rapiti sau abuzati sexual. Orice informatii oferite atat de catre victime, cat si de parintii acestora duc la rezolvarea mai rapida a acestor cazuri extrem de periculoase.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, la nivelul judetului au fost inregistrate noua cazuri de disparitii de minori. In perioada ianuarie-august anul curent, au disparut de la domiciliu noua minori, respectiv opt fete si un baiat. In niciun caz nu a fost vorba de rapire, in urma cercetarilor efectuate stabilindu-se ca acestia au plecat de acasa in mod voluntar. Astfel, opt dintre minorii disparuti au fost gasiti si readusi la domiciliu, cazul unei adolescente de 16 ani fiind inca in lucru. Aceasta a fost identificata, urmand a fi dusa la domiciliu. Limitele de varsta in care se incadreaza minorii sunt cuprinse intre 11 si 17 ani, ne-a declarat Cristea. Din nefericire, doi minori din judetul Salaj nu au mai fost gasiti de peste zece ani de cand au fost dati disparuti.

Disparitia trebuie sesizata

imediat politistilor

In cazul disparitiei copilului, parintele sau insotitorul trebuie sa anunte imediat politia la numarul unic de urgenta sau sa apeleze Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, la numarul 116.000. Acestia vor trebui sa furnizeze anchetatorilor: descrierea semnalmentelor copilului si a semnelor lui particulare, cateva fotografii recente ale acestuia, o inregistrare audio-vizuala, daca dispun de asa ceva, descrierea obiectelor de vestimentatie cu care era imbracat la momentul disparitiei, precum si a obiectelor pe care le avea asupra sa. Sunt extrem de importante si imprejurarile in care a disparut, profilul sau psihic si moral, starea de sanatate, o lista cuprinzand persoanele din anturajul sau, locuri pe care obisnuia sa le frecventeze si datele de contact ale adultilor apropiati: bunici, unchi, matusi, vecini etc.

In general, orice informatii trebuie facute cunoscute politistilor, mai ales daca prezinta interes sporit: riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de parasire a domiciliului, disparitia unor obiecte personale din camera sa etc.

Copiii trebuie supravegheati

Politistii recomanda cetatenilor sa acorde o atentie sporita in educarea tinerilor, astfel incat acestia sa nu devina victime sigure ale agresiunilor sau rapirilor. Pentru a evita disparitia copiilor, politistii spun ca ar fi indicat ca parintii sa-i explice pe intelesul sau, cu exemple concrete, ca nu este bine sa intre in vorba cu persoane straine si nici sa accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni. Mai mult, sa nu urce in masinile necunoscutilor sau sa ii insoteasca pe acestia, indiferent de pretext. Un alt sfat pentru parinti este ca, in concedii, sa acorde o atentie sporita supravegherii copilului pentru ca aglomeratia si mediul strain reprezinta factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia.

Important de retinut este ca parintii sa nu-si trimita copiii singuri la cumparaturi, mai ales in locurile pe care nu le cunosc. Minorul trebuie supravegheat permanent: la joaca, la cumparaturi si in zonele aglomerate. In doar cateva clipe de neatentie, acesta ar putea sa dispara sau sa se accidenteze. Este foarte important ca minorul sa cunoasca numele si numarul de telefon al parintilor, precum si adresa la care locuieste. Trebuie educat si pentru situatii neprevazute. Daca se pierde, este recomandat ca acesta sa ramana in zona in care si-a vazut parintii ultima data si sa apeleze la un politist sau la un adult insotit de un copil.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »