Minor decedat in urma unui diagnostic gresit

Magazin Salajean 14 aprilie 2010 0

Minor decedat in urma unui diagnostic gresitUn copil in varsta de numai 15 ani din Pausa a decedat duminica dupa-amiaza, la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, dupa ce, in Noaptea de Inviere, a fost batut in fata discotecii din localitatea Brusturi. Tanarul cu care acesta s-a incaierat a fost arestat a doua zi de politisti, sub aspectul savarsirii infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte. La autopsie, insa, medicii legisti au stabilit ca nu lovitura i-a cauzat minorului decesul.

Totul a inceput in noaptea de 4 spre 5 aprilie, cand tanarul S.D.R. in varsta de 15 ani, in timp ce se intorcea acasa cu fratele sau de la discoteca din localitatea Brusturi, comuna Creaca, l-a injurat pe un tanar de 18 ani, care se pare ca isi serba ziua de nastere la aceeasi discoteca. Dupa un schimb de replici si injurii reciproce, tanarul de 18 ani i-a tras minorului un pumn. In urma loviturii, baiatul a cazut la pamant, dupa care s-a ridicat si, impreuna cu fratele sau, s-a dus acasa. Chiar in urmatoarea zi, baiatul de 15 ani s-a dus, impreuna cu tatal sau, la casa lui D.B., din Jac, pentru a-l gasi pe tanarul care l-a batut, respectiv pe C.L.G, de 18 ani din localitate. S-au intalnit cu acesta, care si-a cerut scuze, dupa care s-au despartit in conditii amiabile.

Internat in spital

In aceeasi noapte, tanarul s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului de Urgenta Zalau cu stari de ameteala si voma. In urma investigatiilor medicale, S.D.R. a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral grav acut inchis si hemoragie subarahnoidiala post traumatica, fiind ulterior transportat la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca. La aceasta clinica, pe langa diagnosticul stabilit de medicii de la Zalau, personalul medical clujean i-au stabilit si diagnosticul de edem cerebral masiv. Dupa trei zile petrecute pe patul de spital, tanarul s-a stins din viata. Astfel, medicii au anuntat organele de urmarire penala despre decesul acestuia. In aceeasi zi, la ora 18:45, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de C.L.G, de 18 ani, din Jac, pentru savarsirea infractiunilor de lovituri cauzatoare de moarte. La ora 20, in aceeasi seara, s-a dispus masura retinerii acestuia pentru 24 de ore.

O greseala a medicilor?

Continuand ancheta, in dimineata zilei de sambata, la Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, s-a efectuat autopsia minorului. Soc! Baiatul a decedat in urma unei insuficiente respiratorii, si nicidecum in urma unor leziuni la nivelul capului. In dimineata zilei de 12 aprilie, la sediul IML Cluj, in prezenta procurorului de caz, s-a procedat la efectuarea autopsiei, fiind emise urmatoarele concluzii preliminarii: moartea numitului S.D.R. este violenta, ea se datoreaza insuficientei acute respiratorii consecutive unei preumonii france lobare bilaterale. Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire urmata de cadere pe un plan dur si ar fi necesitat, in caz de supravietuire, 5-6 zile de ingrijiri medicale. In raport cu aceste concluzii preliminarii care au stabilit ca intre lovitura aplicata de invinuit si moartea victimei nu exista raport de cauzabilitate, procurorul a dispus incetarea masurii de retinere a lui C.L.G, de 18 ani, din Jac, si nu a cerut instantei arestarea preventiva, intrucat in sarcina acestuia, conform probelor de la dosar, se poate retine doar infractiunea de lovire, ce nu permite asemenea masuri, ne-a declarat, ieri, procurorul Rodica Pece Vaida, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. In cauza, se efectueaza cercetari pentru a stabili daca medicii, atat cei din Zalau, cat si cei de la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, se fac vinovati de faptul ca i-au pus un diagnostic gresit minorului, si anume daca decesul victimei s-a produs pe fondul unei culpe medicale. Urmeaza a se stabili daca tratamentul aplicat de medici a dus la decesul baiatului de numai 15 ani, bolnav de pneumonie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »