Ministrul Traian Igas: “SMURD va fi functional in Salaj in luna noiembrie”

Magazin Salajean 16 august 2011 0

Ministrul Traian Igas: “SMURD va fi functional in Salaj in luna noiembrie”

Simleu Silvaniei a primit, vineri, vizita oficiala a ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, a subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, si a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), col. Marcel Lucaciu, cei trei fiind prezenti in Salaj in cadrul unui turneu realizat in Transilvania in vederea dezvoltarii serviciilor de urgenta. Printre vestile bune aduse salajenilor s-a numarat faptul ca SMURD va fi operational in Salaj in noiembrie.

Ministrul Traian Igas a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca la finalul lunii august, va fi creat in Salaj dispeceratul unic 112 pentru SMURD si Serviciul de Ambulanta, urmand ca SMURD sa fie functional la nivel de judet in luna noiembrie, prin patru substatii: la Zalau, Simleu Silvaniei, Ileanda si Nusfalau. Ulterior, SMURD va fi infiintat si in Hida, Cehu Silvaniei si Jibou.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, vineri, in aceeasi conferinta de presa, ca toate judetele din Romania vor avea, la finalul acestui an, SMURD asigurat prin ISU judetene, printre ultimele sase judete unde acest serviciu lipseste fiind si Salajul. „Referitor la dotarea SMURD Salaj, masinile vor fi asigurate din doua surse: prin Programul Operational Regional (POR), din care s-au primit deja masini de pompieri si se vor primi si ambulante in cursul acestui an, si din bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii. Livrarea ambulantelor este doar o chestiune de timp. Acest lucru va scurta timpul de interventie, va face mult mai profesionista decizia care este luata in comun de catre IGSU si Ambulanta. Se va sti exact cand pleaca masina SMURD, cand pleaca ambulanta sau cand pleaca impreuna cu masina de descarcerare”, a spus secretarul de stat. MS va trimite in teritoriu, in perioada urmatoare, 55 de massini de prim ajutor, din care 20-22 de masini vor fi alocate judetelor care nu au inca SMURD.

Referitor la Simleu, Arafat a spus ca, in cadrul vizitei facute saptamana trecuta aici, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a discutat cu autoritatile locale despre Statia de Ambulanta, pentru a carei cladire este demarat un proces de preluare de catre MS. Scopul vizat este efectuarea de reparatii capitale.

Salajul, deservit de elicoptere medicale

Arafat a mai declarat ca Romania are stabiliti, prin lege, timpi de reactie care trebuie atinsi pana in 2014 de echipajele de prim ajutor. „Astfel, in zona urbana, echipele trebuie sa atinga, in 90 la suta din cazuri, timpul de reactie de 8 minute de la momentul in care a sunat telefonul, iar in zona rurala, trebuie atins, in 75 la suta din cazuri, un timp de reactie de 12 minute. Acestia sunt timpi europeni de reactie”, a declarat Raed Arafat.

In paralel, va exista si o evolutie referitor la linia aeriana, urmand sa fie create opt puncte regionale de elicoptere de interventie medicala. „In ultima perioada, SMURD a inceput sa functioneze pe cale aeriana inclusiv pe timp de noapte, intre aeroporturi. Daca in viitor vom reusi sa punem platforme de aterizare – macar una, doua – in fiecare judet, vom putea interveni pe timp de noapte si in judete care nu au aeroport”, a declarat Raed Arafat. Tot in beneficiul populatiei, cu sprijnul MAI, se vor pune bazele la Arad a unei statii unde sa functioneze un elicopter medical, pus la dispozitie de MAI si care sa asigure interventii aeriene de urgenta pentru mai multe judete, printre care Arad, Bihor, Arad, Timis, Caras – Severin si Hunedoara. Subsecretarul de stat a dat ca exemplu Salajul pentru modul in care se realizeaza interventiile cu elicopterul in prezent. Astfel, pentru Salaj, interventiile de acest gen sunt asigurate momentan de judetul Mures, urmand ca de indata ce va fi disponibil elicopterul pentru partea de vest a Romaniei, Salajul sa fie unul din judetele acoperite din doua parti.

Premiera pentru Romania

Un alt anunt facut de Arafat vineri a privit lansarea, in premiera pentru Romania, a primelor doua motociclete de interventie rapida, in Bucuresti. „In premiera pentru Romania, in curs de circa doua saptamani, vom lansa primele doua motociclete de interventie rapida, in Bucuresti. Proiectul este unul realizat in colaborare cu IGSU, iar motocicletele vor fi dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingator si oxigen. Astfel, daca ajunge la un caz de stop cardiac, paramedicul de pe motocicleta poate defibrila pacientul, avand dotarea minima necesara pentru a salva o viata exact dupa standardele europene”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, cele doua motociclete au fost achizitionate din fondul obtinut de la populatie prin redirectionarea a 2 la suta din impozitul pe venit catre SMURD. Motocicletele vor deservi zonele aglomerate si greu accesibile, asigurand ajutor pana la sosirea echipajelor de pe masini. Este un proiect specific Bucurestiului, situatia capitalei fiind una aparte, cu un centru istoric unde unele strazi sunt greu accesibile masinilor de interventie si cu circulatia rutiera „bara la bara”, unde ambulantele nu pot trece.

Interventii mai putine la Ambulanta

Subsecretarul de stat a mai precizat ca in cazul Serviciilor Judetene de Ambulanta Salaj si Tulcea, unde au fost depistate nereguli in 2010, numarul de interventii a scazut foarte mult dupa ce au fost schimbate conducerile. „Anul trecut, am avut mai multe judete cu probleme referitor la Serviciile Judetene de Ambulanta. Cea mai serioasa problema a fost in Tulcea, unde, dupa controlul facut si dupa schimbarea conducerii Serviciului de Ambulanta, s-a redus totul la 50 la suta, in decurs de patru luni. Inclusiv numarul interventiilor s-a redus cu peste 50 la suta. In Salaj, erau mai multe solicitari nejustificate, nume si CNP-uri inexistente. Dupa schimbarea conducerii SJA, numarul solicitarilor care nu erau prin 112 a scazut foarte mult”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, in 2010, in urma unui control dispus de Ministerul Sanatatii, la Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj s-a depistat o diferenta foarte mare intre numarul de solicitari venite prin 112 si numarul solicitarilor venite direct prin SJA. „Era o diferenta foarte mare. Dupa schimbarea conducerii Serviciului Judetean de Ambulanta, aceasta diferenta a scazut, reducandu-se numarul total al interventiilor. Acest lucru ne face sa credem ca erau anumite interventii care erau doar pe hartie, fara sa fie reale”, a declarat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a spus ca, in cazul ambelor judete, au fost intocmite dosare de cercetare care au fost inaintate organelor abilitate. „Au fost inaintate la Politie si Parchet, iar in prezent se fac verificari pentru a se stabili unde trebuie recuperati bani fara sa fie vorba de cazuri penale. Unde este vorba de caz penal, vom merge mai departe. Se vede un impact pozitiv in ambele judete, in sensul ca se pot controla acum lucrurile mai bine”, a declarat Raed Arafat.

In perioada 27 august – 5 septembrie, Ministerul Sanatatii a efectuat o serie de verificari la 18 Servicii Judetene de Ambulanta, dupa ce, intr-o ampla analiza asupra activitatii acestora, au existat mai multe suspiciuni de nereguli. Primele rapoarte de control au fost finalizate in cazul Serviciilor Judetene de Ambulanta din judetele Tulcea si Salaj.

In raportul intocmit de echipa de control a MS pentru Salaj, a fost propusa recuperarea de catre Serviciul Judetean de Ambulanta a sumelor achitate pentru efectuarea de garzi de catre fostul manager Ioan Cordea, pentru perioada februarie – mai 2010, in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Ca urmare a intregii situatii, Ioan Cordea a demisionat de la conducerea SJA Salaj. Fostul manager al SJA Salaj, Ioan Cordea, si doi angajati ai Serviciului respectiv sunt cercetati penal privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals, Inspectoratul de Politie Judetean sesizandu-se din oficiu in acest caz dupa neregulile grave depistate aici de Ministerul Sanatatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »