Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, se zburleste la administratia agricola

Magazin Salajean 20 noiembrie 2007 0

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, se zburleste la administratia agricola

Prezent la Zalau, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Cilos, a facut cunoscute cateva dintre prioritatile actuale ale ministerului pe care il conduce: Vrem sa finalizam achitarea subventiilor, care au ramas restante, indeosebi in ceea ce priveste plata pe animal, bovine si ovine, pana la finele anului in curs. Mai mult, imediat ce va trece bugetul de Parlament, vom incepe sa lucram la actele normative privind sustinerea producatorilor agricoli, pentru anul viitor. Pe cat posibil, as vrea sa nu intindem prea mult povestea asta, astfel incat, in primavara, oamenii sa stie la ce tipuri de sustinere financiara sa se astepte.

In Salaj exista si obsesii prostesi

Dacian Cilos a mai precizat ca nu vor exista schimbari majore, fata de 2007, in ceea ce priveste ajutoarele acordate fermierilor: In acesti trei ani, imediat dupa aderare, sistemul de subventii va deveni stabil. Si asta, dupa opinia mea, si nu numai, este un lucru bun. Insa, va trebui sa lucram la conditiile de acordare a finantarilor, in vederea sustinerii persoanelor care vor sa faca productie pentru piata, in general. Mai mult, as vrea sa continuam <>, care a fost o idee foarte buna, pe legislatia de ajutor de stat, care noua ne permite sa acordam o anumita sustinere financiara in primii trei ani dupa aderare. Astfel, ministrul Agriculturii dezvaluie ca prioritatile sale, din acest punct de vedere, constau in accelerarea procesului productiei de carne de porc, lapte si cereale. In opinia lui Dacian Ciolos, cel mai avantajos mod de a face productie este forma asociativa: Fata de alte judete, in Salaj, exista o obsesie prosteasca indreptata impotriva formelor asociative, a cooperativelor de comercializare a produselor. In alte judete, mai mult de jumatate dintre agricultori isi comercializeaza produsele prin intermediul unor astfel de forme asociative. Desigur, este si vina administratiei agricole, care nu a stiut sa se adapteze si, desigur, sa propuna solutii viabile agricultorilor, mai precis sa ii ajute pentru a se grupa in forme asociative. Daca se va continua sa se mearga in aceeasi directie, fara sa luam masurile pe care timpul le impune, in Salaj, ne va fi din ce in ce mai greu.

Salvarea de salvgardare

Cat priveste subiectul care vizeaza clauza de salvgardare, Dacian Ciolos a precizat ca amanarea termenului dat de Comisia Europeana este un lucru bun, insa vorbim despre o chestiune pe care Ministerul Agriculturii este gata sa o rezolve. Romania are la dispozitie inca o luna, pana pe 16 decembrie, sa rezolve problemele din agricultura, a declarat ministrul, precizand ca anuntul a fost facut de oficialii europeni care au precizat ca, pe 20 decembrie, Comisia Europeana va decide daca va activa sau nu clauza de salvgardare pentru agricultura. De asemenea, Dacian Ciolos a tinut sa sublinieze ca, in cazul in care clauza de salvgardare va fi activata de Comisia Europeana, isi va da demisia din functia pe care o detine: Daca veti auzi de demisia mea, atunci sa stiti ca s-a activat clauza de salvgardare. In acel caz, imi voi asuma intreg esecul. Cu toate acestea, Dacian Cilos este de parere ca sansele ca oficialii europeni sa activeze clauza de salvgardare sunt foarte mici. Ati vazut ca, atunci cand stii sa discuti cu oamenii, exista si intelegere. Cred ca posibilitatea activarii clauzei de salvgardare este foarte mica. Ne-a fost dat acest termen pentru a ne pune la punct cu cateva probleme ramase nerezolvate, a spus ministrul. Mai precis, peste o luna, in cazul in care Romania va demonstra – printr-un raport al corpului independent de experti – ca principalele probleme identificate in agricultura au fost remediate, procedura de activare a clauzei de salvgardare va fi intrerupta.

Presiune pe activitatea APIA

Mai departe, ministrul sustine ca ar trebui pusa presiune pe activitatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura:Sunt niste chestiuni tehnice, care tin de finalizarea sistemului informatic. Vizavi de activitatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj, ministrul Dacian Ciolos a mai adaugat ca este nemultumit de activitatea Agentiei, la modul general…: Sunt nemultumit de activitatea APIA, in general, si nu doar de cea din Salaj sau din alta parte. Nu vreau sa acuz pe nimeni, pentru ca, trebuie sa recunosc ca in multe judete din tara se fac eforturi. Pornind de la resursa umana, cei de la APIA au trebuit sa faca eforturi foarte mari, intr-o perioada scurta de timp. Totusi, aici intalnim disfunctionalitati, care sunt legate nu doar de calitatea personalului, ci si de modul in care a fost organizata Agentia inca de la inceput, a spus ministrul. In opinia sa, pentru a usura activitatea angajatilor din cadrul APIA si, in special, pentru a-i apropia de beneficiar, in contextul facilitarii accesului fermierilor la subventii, urmeaza sa se faca o analiza serioasa, care s-ar putea lasa cu o reorganizare a Agentiei. Insa, pana nu trecem de hopul asta, si anume de clauza de salvdardare, nu vom face nimic in acest sens. Pana la primirea cererilor pentru subventiile pe 2008, mai precis in primavara, vom veni cu un proiect de reorganizare a APIA, a subliniat ministrul.

Demnitatea romanului Ciolos

Eu nu sunt obisnuit sa lucrez sub presiune, chiar daca acest lucru ar veni din partea Comisiei Europene. Eu stiu ce se intampla acolo, pentru ca am lucrat in acest domeniu. Cred ca am depasit stadiul in care facem doar ce ne spun altii… Daca nu suntem in stare sa ne evaluam propria activitate, nu avem ce cauta in Uniunea Europeana. In consecinta, va asigur ca nu voi face nimic sub presiunea Comisiei Europene, a marturisit Dacian Ciolos. In continuare, demnitarul s-a aratat destul de vertical in relatia cu reprezentantii Comisiei Europene: De acum inainte, problema mea nu mai este ce spune Comisia Europeana. Ea este o institutie publica, finantata inclusiv din contributia pe care o are Romania, ca stat membru, la Uniunea Europeana. Comisia Europeana trebuie sa ia masurile care se impun pentru buna aplicare a reglementarilor europene la nivelul tuturor statelor membre. Desigur, Comisia Europeana nu este un <>, care sta deasupra Romaniei, si care ne dicteaza ce trebuie sa facem si ce nu. Din punctul meu de vedere, relatia Ministerului pe care il conduc cu Comisia Europeana este una de parteneriat, insa noi trebuie sa fim in masura sa vedem care sunt problemele cu care ne confruntam.

Conflict de interese

Despre prezumtivele beneficii pe care le-ar putea avea judetul Salaj fata de alte judete, datorita faptului ca ministrul Dacian Ciolos este nascut in Pericei, demnitarul a tinut sa spuna ca nu se poate lua in discutie un astfel de subiect. Daca punem problema astfel, se poate interpreta ca fiind un conflict de interese, in sensul ca as favoriza o anumita zona in detrimentul alteia. Sunt ministru in Guvernul Romaniei, si nu un ministru al unui singur judet, a declarat Dacian Ciolos. Totusi, ministrul a adaugat ca va incerca sa vina in Salaj, cat mai des cu putinta, cu scopul de a se informa despre problemele care apar si, desigur, pentru a lua masurile necesare astfel incat administratia agricola sa functioneze in mod eficient. Pe urma, lucrurile depind doar de locuitorii din judetul Salaj. Mai precis de interesul, dinamismul, imaginatia si curajul de care vor da dovada pentru dezvoltarea de proiecte pe sectorul agricol, a incheiat Dacian Ciolos.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »