Ministerul Sanatatii vrea opt programe nationale noi pentru romani

Magazin Salajean 7 aprilie 2010 0

Ministerul Sanatatii vrea opt programe nationale noi pentru romani

Guvernul a pastrat, pentru acest an, majoritatea programelor nationale de sanatate care existau, atat cele de preventie derulate de catre Ministerul Sanatatii, cat si cele de tratament gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pe langa acestea, insa, reprezentantii MS au decis alte opt noi interventii de sanatate publica in structura programelor de sanatate profilactice, de evaluare si cu scop curativ, finantate din bugetul de stat.

Am incercat elaborarea unor programe cu o structura flexibila, care sa raspunda nevoilor pacientilor si care sa fie modificata ori de cate ori este necesar. Bolnavii cronici vor beneficia, in continuare, de tratament gratuit, dar am pus accentul in special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii si tineri, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Programe pentru copii

Astfel, reprezentantii MS vizeaza, printre altele, promovarea alimentatiei sanatoase si prevenirea obezitatii la copii, precum si asigurarea sanatatii orale a acestora. In Romania, obezitatea a devenit o problema de sanatate publica deosebit de complexa. Din aceasta cauza a fost gandit un program care are ca obiectiv identificarea si recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personal medical instruit specializat pentru depistarea obezitatii la copii va evalua copiii cu varste cuprinse intre 6-7 ani si 14-15 ani si ii vor invata si consilia in sensul schimbarii comportamentului alimentar.

Programul de igiena orala la cei mici va debuta incepand cu 1 iulie 2010, urmand sa fie avuti in vedere copiii din clasa I, care vor beneficia din partea personalului medical de specialitate de cursuri pentru educatie medicala de igiena orala in vederea prevenirii problemelor dentare, dar si de tratament medical. Medicii dentisti vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul si vor realiza si interventii specifice, precum sigilarea molarilor de 6 ani in vederea realizarii unei bariere eficace impotriva cariilor dentare.

In conditiile in care potrivit datelor statistice, in evidenta al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti este inregistrat un numar de 13.000 de cazuri de copii care au deformari de ax al coloanei vertebrale, in special scolioza, Ministerul Sanatatii considera necesara derularea unui program national de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. In cadrul acestui program, printr-un simplu control medical se vor putea diagnostica precoce afectiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate.

Scoala pentru mamici

Un alt program national se va numi Scoala mamei, iar in cadrul lui vor fi educate gravidele, lauzele, dar si familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, ingrijirea nou-nascutului si promovarea alimentatiei naturale exclusive pana la varsta de 6 luni.

Se infiinteaza Registrul National al Donatorilor Neinruditi

De asemenea, tot ca o noutate, Ministerul Sanatatii a alocat in 2010 suma de 2,4 milioane de lei pentru realizarea Registrului National al Donatorilor Neinruditi.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se va ocupa de infiintarea si gestionarea bazei de date securizata cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice si centrale, dar si de promovarea activitatii de donare de celule stem, conform standardelor europene. Tot printre atributiile respectivului registru se numarau si colectarea si analizarea celor mai noi date in domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenta directa asupra calitatii activitatii de donare de celule stem, precum si interconectarea cu institutiile similare international, in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu si-au gasit donator in Romania.

Program pentru tratarea infarctului miocardic

Un alt program national nou este cel de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, in conditiile in care Romania are in acest moment una dintre cele mai mari mortalitati intraspitalicesti prin infarct miocardic acut din Europa, aproximativ 13 la suta. In cadrul acestui program se va asigura finantare pentru toate consumabilele interventiilor in regim de urgenta efectuate asupra pacientilor cu infarct. Interventia precoce duce la salvarea vietii pacientului. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocata, separat, finantare si pentru activitatea de chirurgie pediatrica.

Fonduri suficiente

In privinta fondurilor alocate pentru acest an, ele sunt suficiente pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV/SIDA, precum si pentru dializa, dupa cum a apreciat ministrul. Potrivit acestuia, va creste, totusi, cu 58,8 la suta, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor, cu 69,94 la suta finantarea programului de hemofilie si cu 14,69 la suta programul de scleroza multipla.

Injectabilele pentru oncologie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »