Militarii salajeni, la ceas aniversar

Magazin Salajean 22 octombrie 2010 0

Militarii salajeni, la ceas aniversar

Cu ocazia Zilei Armatei Romanie, cadrele militare salajene organizeaza luni, 25 octombrie, o serie de manifestari pentru a transmite un omagiu tuturor militarilor armatei noastre. Activitatile zilei vor debuta cu depuneri de coroane si jerbe de flori la sediul Batalionului 317 Sprijinit Logistic Voievodul Gelu din Zalau, in memoria eroilor care au facut parte din Regimentul 4 Dorobanti Arges, cazuti la datorie pe fronturile celor doua confederatii mondiale. In acelasi cadru, va avea loc si festivitatea de premiere a sportivilor participanti la competitia sportiva Cupa 25 octombrie, organizata in perioada 12-25 octombrie, cu aportul reprezentantilor institutiilor administratiei publice locale si ai Ministerului Apararii si Internelor din Zalau, la tenis de masa, sah, minifotbal si volei. Activitatile come-morative vor continua in Cimitirul Eroilor din Zalau, unde sunt invitate si autoritatile judetene.

Aceasta zi reprezinta un moment de cinstire solemna a inaintasilor nostri, care au luptat si s-au jerfit, de-alungul secolelor, pentru promovarea si apararea idealurilor natiunii si statului roman. Este si motivul pentru care istoria armatei romane nu poate fi disociata de cea a poporului nostru, atat timp cat momentele de cumpana ale existentei noatre au putut fi depasite numai cu sprijinul decisiv al ostirii. Astfel, eliberarea, pe 25 octombrie 1944, a ultimei brazde de pamant romanesc de sub ocupatia straina, si in ziua de astazi, dupa mai mult de 60 de ani, o valoare de simbol pentru armata romana si poporul care a zamislit-o, a declarat comandantul Garnizoanei Zalau, Vasile Iojiban.

Potrivit sursei citate, Batalionului 317 Sprijinit Logistic Voievodul Gelu din Zalau se mandreste cu participarea a nu mai putin de 18 militari la misiuni de mentinere a pacii in teatrele de operatiuni din intreaga lume, facand dovada profesionalismului si abnegatiei militarilor din garnizoana alaturi de natiuni consacrate ca importanti furnizori de securitate la nivel mondial.

La 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia horthysta. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul romanesc ocupat prin Dictatul de la Viena.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »