Milioane de euro pentru caminele culturale

Magazin Salajean 21 februarie 2007 0

Milioane de euro pentru caminele culturale

Peste 400 de milioane de euro vor fi disponibili, in urmatorii doi ani, pentru reabilitarea unor centre de cultura din mediul rural, a precizat, citat in media nationala, ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu. Ministrul a afirmat ca un sfert din acesti bani provin de la Guvernul Romaniei, iar 300 de milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile. Acordarea acestor fonduri in cadrul unor proiecte a fost reglementata printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata in 21 decembrie 2006.

Adrian Iorgulescu a mentionat ca, desi este posibila construirea unor spatii noi destinate centrelor de cultura de la sate, se va pune accent pe reabilitarea institutiilor de acest gen. Iorgulescu a adaugat ca, atat in timpul regimului comunist, dar si ulterior, caminele culturale de la sate s-au degradat foarte mult.

Pentru a beneficia de finantari in acest sens, administratiile publice locale trebuie sa realizeze studii de fezabilitate insotite de programe culturale care sa vizeze o durata de cinci ani.

Sumele necesare unui proiect vor fi cuprinse intre 2.800 si 100.000 de euro. Ministrul Culturii si Cultelor a subliniat ca banii nu vor putea fi folositi pentru reabilitarea sau pentru constructia bisericilor. In acest sens, el a precizat ca lacasurile de cult ce reprezinta monumente istorice pot beneficia de fonduri in cadrul unui program aparte, in timp ce construirea unor biserici poate fi realizata si cu bani stransi de comunitatile locale.

Citate celebre

Din punctul meu de vedere, ceea ce desparte Romania, din pacate, de tarile Uniunii Europene este decalajul foarte mare intre sat si oras. In orasele Romaniei nu se traieste fundamental mai prost decat in cele occidentale: ma refer la nivelul de cultura si de civilizatie si nu la alte aspecte, dar la sat este nenorocire. 45 la suta dintre cetatenii Romaniei traiesc in acest mediu, deci este datoria statului roman sa investeasca foarte mult in zona rurala, unde, cel putin din punct de vedere cultural, dupa cum vorbesc sondajele, suntem mai degraba in Evul Mediu decat in secolul XXI. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu

Valori, conditii de finantare

Valoarea minima a fondurilor alocate in cadrul programului este echivalentul in lei a sumei de 2.800 de euro, iar valoarea maxima echivalentul in lei a 100.000 de euro. Sumele acordate in cadrul programului nu pot depasi 80 la suta din valoarea totala a fiecarui proiect. Pentru a putea beneficia de finantare in cadrul programului stabilit de guvern, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa propuna, pe baza de studii de fezabilitate, proiecte desfasurate pe o perioada de minim cinci ani si sa faca dovada garantiei asigurarii unei finantari din resurse proprii sau atrase de minim 20 la suta din valoarea totala a proiectului de reabilitare, modernizare si/sau dotare.

Aspecte aproape dramatice

Guvernul a instituit programul de reabilitare a asezamintelor culturale de la sate, avand in vedere ca in ultimii 10 – 15 ani s-a constatat o continua degradare a mediului cultural al Romaniei, pe fondul reducerii sprijinului financiar acordat domeniului, atat din partea bugetului public, cat si din partea finantatorilor privati. Aceasta situatie a capatat aspecte aproape dramatice in zonele rurale, unde majoritatea caminelor culturale, caselor de cultura si a altor asezaminte culturale se afla fie in situatia de a oferi cetatenilor doar servicii culturale minimale si, de cele mai multe ori, de o calitate indoielnica, fie si-au incetat activitatea, mai noteaza Rompres. Mai mult, pe fondul lipsei de mijloace financiare, se apreciaza ca numeroase asezaminte culturale din mediul rural nu si-au mai putut desfasura activitatea, deoarece sediile acestora si-au schimbat destinatia ori s-au degradat in asemenea masura, incat sunt total inadecvate activitatilor culturale. Astfel, situatia actuala a caminelor culturale din sate atesta un declin atat numeric, cat si calitativ. Din totalul de 6.147 de camine culturale existente in tara in 2002, doar 1.874 derulau activitati culturale propriu-zise, celelalte camine culturale (peste doua treimi) desfasurand alte activitati, fara legatura cu domeniul culturii sau al formarii continue. Mai mult decat atat, desi aproximativ 97 la suta dintre caminele culturale beneficiaza de un sediu propriu, dotarea acestora este nesatisfacatoare pentru aproximativ 82 la suta dintre ele.

Doar pentru caminele din centrele de comuna

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »