Mila fata de cersetori ar putea fi pedepsita cu amenzi usturatoare

Magazin Salajean 11 ianuarie 2012 0

Mila fata de cersetori ar putea fi pedepsita cu amenzi usturatoareMila fata de cersetori le-ar putea aduce binevoitorilor amenzi usturatoare, in timp ce persoanele prinse cu mana-intinsa ar putea ajunge dupa gratii. Toate acestea sunt cuprinse intr-un proiect de lege initiat recent si care se afla pe masa senatorilor.

Oamenii legii au atras de nenumarate ori atentia populatiei sa nu incurajeze cersetoria, sa refuze a da bani persoanelor care apeleaza la mila publica. Cu toate acestea, in cursul anului trecut, politistii locali din municipiul Zalau au aplicat persoanelor care au apelat la mila publica, desi sunt apte de munca, peste 120 de sanctiuni contraventionale, insumand amenzi in valoare totala de 17.700 de lei. De asemenea, au dat 95 de avertismente cersetorilor. In anul trecut au fost identificate 1.416 persoane care cereau bani trecatorilor, in unele cazuri fiind vorba de aceleasi persoane. In cazul acestora, politistii locali au dispus trimiterea la domiciliu, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif.

In perioada analizata, lucratorii Politiei Locale Zalau au aplicat si trei sanctiuni contraventionale parintilor care nu au luat masurile necesare pentru oprirea copiilor de la acte de cersetorie. Au fost inregistrate doua amenzi in valoare de 200 de lei, fiecare, si doua avertismente.

Conform sursei citate anterior, amenda pentru apelarea la mila publica de catre persoane apte de munca este intre 100 si 500 de lei, in cazul minorilor aceasta fiind la jumatate.

Proiectul de lege mentionat anterior ar putea reduce acest numar impresionant de persoane care au facut o meserie din cersetorie. Astfel, amenzile propuse pentru cei darnici cu cersetorii variaza intre 300 si 600 de lei, iar pedepsele cu inchisoarea pentru cersetorii sunt intre sase luni si 2 ani. Initiatorii acestor prevederi legislative si-au motivat propunerile specificand ca obtinerea de bani prin cersetorie de catre o persoana constituie infractiune, mai ales ca, in majoritatea cazurilor, astfel de persoane fac parte din adevarate grupuri organizate de cersetorie. De regula, copiii sunt trimisi pe strazi la cersit, fiindca inspira mai usor mila trecatorilor.

Proiectul legislativ reglementeaza cersetoria ca fiind actiunea de a cersi si rezultatul ei – strangerea de bani ca mijloc de existenta. Oamenii legii vor confisca banii gasiti asupra cersetorilor, se mai specifica in lege. Sanctiunile se aplica daca persoana care cere bani se afla in locuri publice, precum institutii de cultura si arta, statii de cale ferata, mijloace de transport in comun, in apropierea obiectivelor turistice, a institutiilor publice si a altor obiective de interes national.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »