Mii de salajeni risca amenzi pentru ca nu si-au declarat veniturile

Magazin Salajean 20 septembrie 2010 0

Mii de salajeni risca amenzi pentru ca nu si-au declarat veniturilePentru ca nu si-au depus declaratiile pentru asigurarea in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj si nici nu si-au platit contravaloarea contributiilor sociale, aproape 3.000 de salajeni risca amenzi de pana la 5.000 de lei, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Romeo Sarca, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj.

Potrivit spuselor sale, de prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 58/2010 sunt vizati circa 4.000 de salajeni, dintre care aproape 74 la suta sunt persoane fizice autorizate. Doar 1.000 s-au prezentat la ghisee pentru a-si depune declaratiile, ceilalti aflandu-se in vizorul inspectorilor Corpului de Control al Agentiei salajene. Deocamdata, niciunul nu a fost sanctionat. Asteptam o dispozitie de la nivel central pentru a incepe controalele la cei care nu s-au conformat si pentru a le aplica amenzi. Potrivit legislatiei in vigoare, completarea incompleta ori cu informatii eronate a declaratiilor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 300 si 600 de lei, in timp ce pentru nedepunerea la termen a acestor declaratii si neplata contributiilor, amenda este de minim 2.500 si de maxim 5.000 de lei, a spus Sarca.

Obligatia depunerii respectivelor declaratii revine celor care au obtinut venituri in intervalul 1 iulie-10 septembrie 2010. Dupa 10 septembrie, retinerea contributiilor sociale se va face la sursa.

Pentru a veni in sprijinul salajenilor care au realizat, in august, venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, AJOFM Salaj si Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj au infiintat ghiseul unic. Aici, contribuabilii vor putea depune declaratiile cerute de catre ambele institutii si vor putea achita si contributiile aferente. In plus, pe parcursul acestei saptamani, cele doua deconcentrate vor avea program prelungit cu publicul. In intervalul 20-24 septembrie, ghiseele unde se depun declaratiile vor functiona pana la ora 19, iar sambata, 25 septembrie, vor fi deschise intre orele 8 si 13. Pentru cei care nu reusesc sa ajunga la institutii intr-una din zilele acestea, ghiseele vor fi deschise si luni, 27 septembrie, pana la ora 18, a precizat oficialul Agentiei.

Intrebat daca functionarii vor fi rasplatiti in vreun fel pentru orele lucrate suplimentar, Romeo Sarca a declarat: Plata orelor suplimentare este sistata, fiind una din masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Angajatii implicati in activitatea de colectare a declaratiilor vor primi ore libere pentru munca prestata in ziua de sambata, iar pentru a asigura programul zilnic de 11 ore, oamenii vor lucra in doua schimburi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »