Mii de salajeni primesc ajutoare de incalzire

Magazin Salajean 14 decembrie 2010 0

Mii de salajeni primesc ajutoare de incalzire

Aproximativ 11.700 de salajeni primesc in aceasta iarna de la stat ajutoare pentru incalzire. Desi criza financiara planeaza inca asupra salajenilor, numarul beneficiarilor este mai mic fata de anul trecut cu circa 30 la suta. Motivul: noile criterii de acordare a subventiei la incalzire.

Ajutorul pentru incalzire poate fi solicitat de familiile sau persoanele singure care traiesc si se gospodaresc impreuna, utilizand pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri sau energie termica. Iar suma maxima pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei este de 615 lei pe membru de familie, cuantumul ajutorului fiind diferentiat in functie de treptele de venit. De anul acesta insa au intrat in vigoare o serie de criterii pentru beneficiari. Astfel, familiile si persoanele singure care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, dar au in proprietate mijloace de transport cu o capacitate de peste 1.600 centimetri cubi, nu vor mai obtine ajutor de incalzire. In aceeasi situatie se afla si familiile sau persoanele fizice care, pe langa imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj ne-au declarat ca, pana la aceasta data, au fost inregistrati aproximativ 11.700 de beneficiari la subventiile de incalzire. Pentru intreg sezonul rece 2010-2011 au fost aprobate, la nivelul judetului Salaj, 11.752 de dosare depuse in vederea obtinerii subventiei la incalzire. Dintre acestea, majoritatea reprezinta subventii pentru lemne ce vor fi acordate celor 6.957 de beneficiari. Alti 4.606 salajeni vor primi ajutoare la incalzirea cu gaz, in timp ce doar 189 de persoane vor beneficia de subventii pentru incalzire in sistem centralizat, a declarat consilierul juridic din cadrul AJPS Salaj, Marinela Cipleu, adaugand ca, pe langa beneficiarii inregistrati la Agentie se regasesc si persoanele beneficiare la Legea 416, privind venitul minim garantat, si care primesc ajutoare de incalzire direct prin primarii.

Potrivit sursei citate, numarul beneficiarilor a scazut fata de anul trecut cu aproximativ 30 la suta, cand au fost acordate subventii unui numar de 16.260 de salajeni. Si la nivelul municipiului a scazut numarul beneficiarilor pentru ajutoare la incalzire. Daca anul trecut, numarul zalauanilor care si-au depus cereri pentru ajutoare de caldura a ajuns la peste 7.600, in cursul acestui an, numarul de beneficiari este de doar 4.140. La nivelul municipiului Zalau au fost inregistrate 3.676 de cereri pentru subventie la incalzirea cu gaz, 203 la energie termica si 321 pentru subventie la lemne. Acestia vor beneficia de ajutoare de incalzire pentru intreg sezonul rece, respectiv pentru o perioada de 5 luni, a declarat purtatorul de cuvant al municipalitatii, Manuela Ghiurutan.

Numarul beneficiarilor a scazut odata cu adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 86/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice.

Actul normativ mai precizeaza ca, pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, primarii dispun efectuarea prin sondaj de anchete sociale.

Noul act normativ introduce insa, mentiunea ca nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei, familiile sau persoanele singure care au in proprietate anumite bunuri, precum:

– cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile aflate in proprietate, cu exceptia locuintei de domiciliu;

– mijloace de transport: autoturisme care depasesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, autobuze, microbuze;

– utilaje agricole: tractor, combina autopropulsata;

– utilaje de prelucrare agricola: presa de ulei, moara de cereale;

– utilaje de prelucrat lemnul: gater, drujba sau alte utilaje de prelucrat lemnul actionate hidraulic, mecanic sau electric;

– depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei;

– terenuri care despasesc suprafata arata in actul normativ;

– animale si pasari: peste 3 bovine, peste 5 porcine, peste 20 de ovine/caprine; peste 15 familii de albine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »