Mii de salajeni, la mila statului

Magazin Salajean 31 august 2011 0

Mii de salajeni, la mila statului

Ministerul Muncii a postat pe site un proiect de ordonanta de urgenta prin care se stabileste cine va primi la iarna ajutor pentru incalzire.

Un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Muncii prevede ce venituri trebuie sa aiba o familie sau o persoana singura ca sa primeasca ajutor pentru incalzire la iarna. Potrivit documentului, se pot acorda ajutoare lunare care variaza intre 90 la suta si 5 la suta. Astfel, o familie sau o persoana singura ale caror venituri lunare nete sunt de pana la 155 lei pe membru de familie va primi ajutor de 90 la suta la factura de energie termica. Cei care au venituri intre 155,1 lei si 210 lei vor primi ajutor de la autoritatile locale de 80 la suta. Familiile care castiga lunar intre 210,1 lei si 260 lei pe membru de familie vor primi ajutor de 70 la suta. Valoarea procentelor scade treptat pana se ajunge la 10 la suta, respectiv 5 la suta. Vor primi 10 la suta ajutor din factura de energie termica acele persoane ale caror venituri sunt pe membru de familie sau pe persoana singura intre 540,1 lei si 615 lei. Cel mai putin, 5 la suta, se va acorda in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 615,1 lei si 786 lei.

In proiectul de ordonanta se precizeaza ca persoanele singure care au venituri cuprinse intre 786,1 lei si 1.082 lei beneficiaza de o compensare de 10 la suta.

Cum se dau ajutoare pentru gaze naturale

In document se mentioneaza ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care isi incalzesc locuintele cu gaze naturale pentru a putea primi ajutor. Familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza pana la 155 lei li se acorda o suma de 262 lei, se precizeaza in proiectul de ordonanta de urgenta. Suma de 262 lei este valoarea maxima a ajutorului pentru gaze naturale, iar suma minima este de 19 lei care se acorda pentru cei ale caror venituri lunare se situeaza intre 540,1 lei si 615 lei.

Ajutor de cel mult 54 de lei pentru lemne

Conform proiectului Ministerului Muncii, se vor da ajutoare si pentru cei care isi incalzesc locuintele cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri. Autoritatile locale vor sprijini cu cel mult 54 lei lunar acele familii ale caror venituri sunt pana la 155 lei lunar pe membru de familie. Cel mai putin, 16 lei, vor primi familiile si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza intre 540,1 lei si 615 lei.

Salajenii nu fac exceptie

La finele anului trecut, aproximativ 11.700 de salajeni primeau de la stat ajutoare pentru incalzire. Chiar daca criza financiara isi facea simtita prezenta si in randul salajenilor, numarul beneficiarilor acestui tip de ajutor, la finele lui 2010, era cu 30 de procente mai mic fata de 2009. Motivul: criteriile de acordare a subventiei la incalzire. Astfel, ajutorul pentru incalzire putea fi solicitat de familiile sau persoanele singure care traiau si se gospodareau impreuna, utilizand pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri sau energie termica. Iar suma maxima pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei era de 615 lei pe membru de familie, cuantumul ajutorului fiind diferentiat in functie de treptele de venit. De anul trecut insa, au intrat in vigoare o serie de criterii pentru beneficiari. Astfel, familiile si persoanele singure care, desi obtineau venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, dar aveau in proprietate mijloace de transport cu o capacitate de peste 1.600 centimetri cubi, nu mai puteau obtine ajutor de incalzire. In aceeasi situatie se aflau si familiile sau persoanele fizice care, in afara imobilullui in care locuiesc, detineau si case de vacanta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »