Mii de salajeni au petrecut cu mici si bere la Zilele Zalaului

Magazin Salajean 1 august 2011 0

Mii de salajeni au petrecut cu mici si bere la Zilele Zalaului

Zilele Zalaului, ajunse la editia a XIV-a si cea de-a VII-a editie a Festivalului Roman Zalau Porolissum au incins municipiul in week-endul care s-a incheiat, si la propriu, dar si la figurat. In acelasi miros de mici care sfaraiau la gratar si aceleasi halbe cu bere prezente peste tot, zalauanii si nu numai s-au strans in zona centrala si s-au aciuat pe la terase sau in fata scenei, pentru a petrece in dulcele stil clasic. Adica in acelasi mod in care s-au obisnuit sa o faca de mai bine de zece ani incoace.

Dupa ce traficul a fost restrictionat inca de vineri, pe unele artere din oras, primii care au simtit ca incep „Zilele Zalaului” au fost conducatorii auto, majoritatea nemultumiti ca trebuie sa se adapteze noilor rute. „Deja au inceput. Zau ca nu m-ar deranja daca nu ar fi restrictiile de trafic. Oricum avem un singur bulevard, acum il inchidem ca sa ascultam manele in centrul Zalaului”, ne-a declarat Dumitru Barboi, 51 de ani. Parerea lui este sustinuta si de Gheorghe D., 44 de ani, taximetrist, care ar fi vrut sa isi poata desfasura activitatea fara perturbari. „Nici nu mai stii pe unde sa te strecori, pentru ca nu sunt doar strazi inchise, e si plin de lume tot. O nebunie. Ma intreb de fiecare data daca merita”, a declarat barbatul.

Folk cu Mircea Vintila

Dar lasand nemultumirile la o parte, atmosfera de sarbatoare s-a facut simtita – e drept, mai firav – de vineri dupa-amiaza, cand pe scena amplasata in fata Casei de Cultura a Sindicatelor au urcat nu mai putin de 253 de copii de la Palatul Copiilor, pentru a-si delecta publicul format din parinti, rude si prieteni. Spectacolul a fost unul reusit si plin de surprize placute, micii solisti vocali demonstrand ca pot concura oricand cu vedetele autohtone in voga. De asemenea, unul dintre sponsori a premiat 12 elevi olimpici care au obtinut rezultate deosebite la etapele nationale. Adultii au avut si ei parte de un spectacol de muzica care s-a derulat pe durata intregii zile si din care au facut parte Reuniunea Corala „Camerata Academica Porolisenssis”, Cvartetul Artist, Menestrelii, orchestra de muzica populara si solistii Liceului de Arta „Ioan Sima” din municipiu. Pe scena a urcat si Mircea Vintila, seara de vineri devenind una folk si bucurand iubitorii genului. De altfel, multi dintre participantii la eveniment au apreciat seara de vineri ca fiind mai buna decat concertele de sambata.

Sedinta festiva a Consiliului Local

Sambata, dupa un concert al Fanfarei „Promenada”, in sala „Avram Iancu” a Primariei Zalau a avut loc sedinta festiva prilejuita de editiile din acest an ale celor doua evenimente, cadru in care au fost acordate distinctiile „Credinta cetatii” preotilor Stefan Lucaciu, Vasile Rus, Valer Parau, Bogdan Zsolt Miklos si antrenorului de pugilism Ioan Popa, precum si acordarea distinctiei „Prietenii Zalaului” lui Gabriel Podskubka pentru activitatea depusa in numeroase proiecte derulate in beneficiul comunitatii din Zalau. Seara a fost rezervata concertelor de muzica usoara, pe scena din centrul orasului fiind prezente trupele Like Chocolate, DJ Rihno&Silvia si VH2. In special tinerii au gustat concertele, familiile cu copii preferand sa se retraga la terase si sa consume mici, bere, kurtos colacs, hamsii si frigarui. Peste tot, zgomotul era ca intr-o adevarata uzina, marea de oameni impanzind centrul orasului. Spre miezul noptii, au fost lansate si artificiile mult asteptate, de pe Hotelul Porolissum.

Folclorul a fost Ok

Ieri au fost invitati la spectacol iubitorii de folclor. Dupa parada portului popular, pe scena au urcat o serie de artisti si ansambluri de muzica si dansuri populare: Ansamblul „Socacitele”, din Mesesenii de Jos, Formatia de dansuri maghiare „Terbete” a Casei Municipale de Cultura, Ansamblul Folcloric de Copii si Tineret „Columna”, Ansamblul Artistic „Porolissum” si solistii vocali Vlad Blaga, Vicentiu Pop, Alexandra Iacob, Razvan Mesesan, Ioana Lazar, Paul Morar, Daniela Stoica, Alex si Alexandra Chira, Vladuta Lupau (toti copii, n.r.), Marius Pacurar, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Vasile Coca, Ileana Domuta Mastan, Leontin Ciucur, Valeria si Traian Ilea, Petrica si Maria Orza, Mariana Anghel, Florica Tomoiaga si Cosmin Marta.

Casatorie romana „pe bune”

Festivalul Roman, eveniment aflat la cea de-a VII-a editie, a demarat sambata dimineata, cu defilarea unui alai de nunta prin oras, dupa care toate activitatile s-au mutat in Gradina Colegiului „Silvania” (CNS). De mentionat ca, in premiera, pe langa clasicele casatorii romane de o zi, a avut loc si o Casatorie romana cat se poate de adevarata. Astfel, in fata primarului Radu Capilnasiu, au spus „DA” si si-au unit destinele medicul Ancuta Maries, din Zalau, si arheologul american Eric de Sena.

In rest, publicul prezent in gradina CNS a urmarit dansuri antice cu Nimfele Dacice, spectacolul „Viespe si Balaur”, cu Luptatorii de la Porolissum si Trupa Cohors a III-a campestris a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, demonstratii de lupta cu Savaria Legio Egyesulet Szombathely si o Scoala de gladiatori cu „Virtus Antiqua”. Copiii s-au amuzat participand la un concurs de arheologie.

Week-end de cosmar pentru locuitorii zonei centrale

Daca unii s-au distrat si au transformat evenimentele intr-o petrecere de trei zile, pentru locuitorii zonei centrale weekend-ul a fost unul de cosmar. Damful de urina care se ridica din spatele blocurilor, mizeriile imprastiate, zgomotul infernal, manelele care rasunau la aproape fiecare terasa si mirosul groaznic de prajeli au facut ca multi zalauani sa astepte cu nerabdare ca toata paranghelia sa ia sfarsit.

Organizatori si sponsori

La fel ca anul trecut, organizatorul dublului eveniment a fost Primaria Zalau, sponsori fiind Tenaris Silcotub, OMS, Ave Ecoserv Salaj, RFV, Raiffeisen Bank, Michelin Romania, Electro Group, Manager SRL, BRD, UPC, Euroactiv si Citadin SRL.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »