Mii de salajeni au cerut pasapoarte noi

Magazin Salajean 27 octombrie 2011 0

Mii de salajeni au cerut pasapoarte noi

Peste 6.000 de cereri pentru pasapoarte au fost inregistrate, in primele noua luni ale anului in curs, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Salaj. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice.

Potrivit unor informatii puse la dispozitie, ieri, de reprezentantii serviciului mentionat, in perioada de referinta s-au primit 6.282 de cereri pentru eliberare de pasapoarte. Dintre acestea, 3.607 au fost solicitari pentru pasapoarte simple electronice (cu domiciliul in tara) si 125 de pasapoarte simple CRDS (cu domiciliu in Republica Elena). De asemenea, in cursul primelor noua luni, au fost depuse 2.571 de cereri pentru obtinerea pasapoartelor temporare si doar 33 pentru cele CRDS.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2010, numarul solicitarilor pentru diferite pasapoarte a crescut anul acesta cu aproape 400 de cereri. O analiza realizata pe fiecare categorie in parte releva faptul ca tot mai multe persoane solicita pasapoarte simple electronice. Astfel, daca in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010 au fost depuse 2.877 de cereri pentru aceste tipuri de acte de identitate, in acelasi interval de anul acesta, numarul cererilor a crescut la peste 3.600. Spre deosebire de acestea, pasapoartele simple temporare nu au avut la fel de buna trecere. Din contra, numarul de cereri inregistrat anul acesta a scazut cu aproximativ 200 fata de anul trecut.

Insa nu toate cererile au insemnat si numarul de acte eliberate. Mai precis, dintre solicitarile de pasapoarte simple electronice, incadrand ambele tipuri, au fost emise doar 3.418, cu circa 300 mai putine decat cererile.

Cele mai multe solicitari pentru eliberarea pasapoartelor sunt inregistrate, de regula, in sezonul estival. Aglomeratia este rezultanta faptului ca, in aceasta perioada, din ce in ce mai multe persoane plecate la munca in strainatate se intorc in tara in perioada concendiilor.

Un alt aspect remarcat in decursul celor doua perioade analizate, respectiv primele noua luni din 2010 si respectiv 2011, este numar de amenzi in scadere. Daca in anul trecut, au fost aplicate 60 de amenzi pentru infractiuni la regimul pasapoartelor, in valoare de 3.010 lei, in cursul acestui an, au fost date 39 de amenzi, la valoarea totala de 2.150 de lei. Sanctiunile se aplica in cazul instrainarii acestui document altor persoane decat detinatorul, in cazul pierderii actului, pentru nepredarea pasapoartelor preschimbate etc.

Pentru un pasaport electronic, valabil cinci ani, salajenii trebuie sa plateasca in jurul sumei de 270 de lei, in timp ce costurile pentru unul temporar este de 216 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »