Mii de sălăjeni suferă din cauza hipertensiunii arteriale

Magazin Salajean 27 februarie 2012 0

Mii de sălăjeni suferă din cauza hipertensiunii arterialeConsiderată una dintre cele mai răspandite afecţiuni ale momentului, hipertensiunea reprezintă o creştere excesivă a presiunii arteriale. Stresul, stilul de viaţă agitat, oboseala, lipsa mişcării şi alimentaţia deficitară şi incorectă sunt doar caţiva factori care influenţează această afecţiune dezvoltată de mase largi de oameni. In Sălaj, in medie 30 de persoane au săptămanal probleme atat de grave din cauza hipertensiunii arteriale, incat ajung la urgenţă, dar aceste cazuri sunt doar o picătură in ocean.

Situaţia este cu atat mai gravă cu cat hipertensiunea arterială poate cauza ea insăşi alte şi alte probleme de sănătate, care ajung să se ţină lanţ şi să deterioreze semnificativ viaţa pacienţilor.

Tensiunea arterială este influenţată de stres, de alimente, de alte boli, de sedentarism, iar aceasta reprezintă partea goală a paharului din zicală. Partea plină este că hipertensiunea arterială poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, mai ales că există anumite activităţi care duc la creşterea sau scăderea presiunii arteriale pană in limite normale. Astfel, in timp ce mişcarea fizică intensă creşte presiunea arterială, in timpul somnului, lucrurile se inversează, iar presiunea arterială scade.

Problemele apar la acele persoane care au tensiunea crescută la valori ridicate aproape tot timpul, din cauză că sangele impinge in pereţii arterelor cu o forţă mai mare decat in mod normal. Acestea sunt persoane cu hipertensiune arterială, care trebuie să acorde atenţie sporită valorilor arătate de tensiometru şi să ceară periodic părerea specialistului.

Potrivit statisticilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, in medie, in fiecare zi ajung la Urgenţă patru persoane, ceea ce duce la un număr mediu de 12 pacienţi intr-o săptămană şi peste 110 pacienţi intr-o lună. In cazul acestor bolnavi care ajung in Urgenţă, situaţia s-a agravat intr-un anume moment atat de tare, incat starea de sănătate a persoanei s-a deteriorat brusc, fiind nevoie de ajutorul medilui de gardă. Iar aceasta este evidenţa doar a bolnavilor inregistraţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai mare spital din judeţ.

Stilul de viaţă nesănătos – factor de risc

Potrivit medicilor, peste 90 la sută din cazurile de hipertensiune sunt provocate fie de modul de viaţă sau de mediul inconjurător, fie de antecedentele familiale. Printre factorii de risc care influenţează activitatea inimii şi sporesc riscul de apariţie a hipertensiunii se numără fumatul, consumul de alcool, obezitatea, stresul sau un stil de viaţă sedentar. La fel, trebuie reţinut că şi bebeluşii supraponderali la naştere sunt mai expuşi riscului de hipertensiune decat adulţii.

Tensiunea arterială poate rămane la valori ridicate şi in urma unei crize cardiace anterioare, a unui accident vascular cerebral antecedent, a unor dereglări hormonale sau a unei afecţiuni a rinichilor.

Alimente interzise

Tot medicii susţin că pacienţii işi pot controla valorile tensiunii, dacă ţin cont de alimentaţie, fiind demonstrat că anumite alimente influenţează presiunea sangelui. Astfel, cafeaua trebuie evitată, intrucat este un excitant care are multe efecte nocive asupra celor predispuşi la hipertensiune arterială, la fel ca şi ceaiul negru sau verde şi restul băuturilor care conţin cofeină. Tensiunea creşte şi mai mult atunci cand consumul de cafea se face sub influenţa stresului.

Un alt aliment care duce uşor la creşterea tensiunii este sarea, ca urmare medicii recomandă pacienţilor evitarea alimentelor sărate sau a celor care conţin sare adăugată. La fel cum diabeticii işi pot inlocui zahărul cu zaharină, şi hipertensivii pot opta pentru condimentarea bucatelor cu un inlocuitor de sare care se poate cumpăra de la farmacie. Totodată, trebuie evitate mancarea tip fast-food şi grăsimile din alimente precum carnea tocată, untul, smantana grasă, prăjelile sau dulciurile, hipertensivii putand inlocui aceste produse cu carne de pui sau curcan, fructe şi legume sau cereale şi paine fără sare.

Un desert permis şi chiar indicat de medici este ciocolata neagră, cu un mare procent de cacao (peste 70 la sută), dar consumul trebuie să fie in cantităţi limitate, intrucat

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »