Mii de poliţişti şi militari, ameninţaţi cu disponibilizarea

Magazin Salajean 11 martie 2011 0

Mii de poliţişti şi militari, ameninţaţi cu disponibilizarea

Aproximativ 18.000 de posturi din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ar putea fi desfiinţate, dacă proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare, inclusiv prin reducerea numărului de personal, aprobat luni de Guvern şi transmis spre dezbatere în procedură de urgenţă va trece şi de Parlament.

Bugetul MAI pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în cursul acestui an, în două etape. Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000. În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiaşi document.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, ne-a declarat ieri că nu s-a primit nimic oficial în privinţa reducerilor de posturi. Mai mult, la nivelul unităţii, numărul de posturi este subdimensionat. Potrivit bilanţului de activitate al IPJ, la finele anului 2010 erau vacante 79 de funcţii din care: 20 de ofiţeri, 54 de agenţi şi cinci personal contractual, procentul de ocupare a funcţiilor din statul de organizare fiind de 87,44 la sută. Rezultă astfel un raport de 229 de poliţişti/100.000 de locuitori la funcţii încadrate, respectiv de 260/100.000 la cele prevăzute în statul de organizare al inspectoratului.

La structurile de ordine publică, din cele 307 funcţii prevăzute, sunt încadrate 260, rămânând vacante 47 de funcţii din care două de ofiţeri şi 45 de agenţi: cinci în mediul urban şi 40 în cel rural.

Prin punerea în aplicare a prevederilor Legii se urmăreşte să se reducă numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual din MAI, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încât să se realizeze încadrarea în cheltuielile bugetare, aprobate conform legii. Totodată, MAI susţinea că persoanele vizate de aplicarea măsurilor de reorganizare vor beneficia de măsuri active de protecţie care au ca scop combaterea şomajului şi sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea angajării.

Ministrul Traian Igaş a declarat însă că ar putea fi vorba despre o jumătate din acest număr, precizând că restructurarea vizează toate structurile ministerului şi, în special, pe acei angajaţi care au dovedit o conduită necorespunzătoare: oameni care nu şi-au făcut datoria, care au abateri, care sunt cercetaţi penal sau sub alte forme. Potrivit acestuia, vor rămâne cei care sunt profesionişti sută la sută.

La sfârşitul anului trecut, MAI afirma că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană. În urma reducerilor de personal, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74 la sută din Produsul Intern Brut (8,9 miliarde de lei) anul trecut, la 1,38 la sută din PIB (7,5 miliarde de lei) în cursul acestui an, la 1,24 la sută din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17 la sută din PIB (7,7 miliarde de lei) în anul 2013.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »