Mii de familii sărace din Sălaj, sprijinite din nou de stat

Magazin Salajean 19 mai 2011 0

Mii de familii sărace din Sălaj, sprijinite din nou de stat

Peste 5.700 de sălăjeni beneficiază de alocaţii pentru susţinerea familiei, după ce, la începutul anului, doar un sfert dintre aceştia primeau astfel de ajutoare de la stat. De fapt, numărul beneficiarilor actuali ai sprijinului bănesc destinat creşterii copiilor reprezintă abia jumătate dintre sălăjenii care primeau acest ajutor la finele lunii decembrie, anul trecut, sub forma a două alocaţii de stat: alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, eliminate începând cu 1 ianuarie 2011.

Un număr de 5.774 de sălăjeni primesc, în prezent, sprijinul financiar pentru susţinerea familiei, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj. Intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, acest ajutor reprezintă rezultatul consolidării a două alocaţii anterioare, respectiv alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, eliminate la finele anului trecut.

Numărul beneficiarilor, în continuă creştere

Paradoxal, din cele peste 12.800 de persoane din judeţul Sălaj care primeau, în luna decembrie a anului trecut, aceste două ajutoare, doar o mică parte a solicitat în prima lună a anului noua alocaţie de stat, respectiv sprijinul pentru susţinerea familiei. Motivul: nefiind înştiinţaţi de noile modificări, foştii beneficiari nu s-au prezentat la primăriile comunale pentru a depune o simplă cerere care să le confere acest nou ajutor. O demonstrează statisticile înregistrate la AJPS Sălaj. Referitor la alocaţia pentru susţinerea familiei, în luna ianuarie, la nivelul judeţului Sălaj au fost înregistraţi un număr de 1.389 de beneficiari ai acestui ajutor. În luna februarie, numărul acestora a ajuns la 4.039, iar în martie, a crescut la 5.774 de persoane beneficiare, a declarat consilierul juridic al AJPS Sălaj, Marinela Cipleu.

În prima lună a anului, reprezentanţii instituţiei menţionau că numărul scăzut al beneficiarilor de sprijin pentru susţinerea familiilor se datora, în mare parte, noilor criterii de acordare a acestui ajutor, dar şi pentru faptul că sălăjenii nu s-au interesat de noile modificări legislative. Conform declaraţiilor făcute, la data respectivă, de conducerea Agenţiei, înştiinţarea beneficiarilor trebuia făcută şi de către primării, acestea fiind punctul de legătură între beneficiari şi instituţie.

Sub 50 de sălăjeni, scoşi din plată

Noile prevederi legislative modifică şi criteriile pentru acordarea acestui ajutor, atât în funcţie de veniturile obţinute pe membru de familie, cât şi de bunurile aflate în proprietatea solicitanţilor. Primesc acest ajutor de la stat doar familiile care au în întreţinere cel puţin un copil şi care au un venit net mediu lunar de până în 370 de lei pe membru de familie. La stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă alocaţia se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizează. Conform sursei menţionate anterior, de la începutul anului şi până în prezent, pentru neîndeplinirea condiţiilor de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei s-a dispus încetarea acordării acestui drept pentru un număr de 44 de beneficiari.

Sprijin sistat la prea multe absenţe şcolare

Noutatea care a apărut în acest an la acordarea acestui spijin financiar constă în faptul că familiile beneficiază de alocaţie doar în condiţiile în care toţi copiii sub 18 ani aflaţi în întreţinere frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare sub opt. În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează în funcţie de numărul de absenţe: cu 20 la sută pentru fiecare copil care înregistrează un număr maxim de zece absenţe şi la jumătate pentru cel mult 20 de absenţe. Diminuarea se aplică începând cu luna următoare celei în care s-a constatat neîndeplinirea condiţiei şi se menţine pe o perioadă de trei luni. La expirarea intervalului, alocaţia se acordă în cuantumul aprobat anterior. Aceste prevederi vor fi puse în aplicare doar pentru absenţele cumulate în cursul semestrului II al anului şcolar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »