Mii de elevi din Zalau dardaie de frig

Magazin Salajean 13 octombrie 2010 0

Mii de elevi din Zalau dardaie de frig

Daca in scolile din mediul rural focul arde deja in sobe si cursurile se desfasoara in conditii decente, elevii din Zalau ingheata in banci. Asta din cauza ca toate caloriferele din scoli au ramas reci, in ciuda temperaturilor scazute de afara. In timp ce conducerile a doua unitati de invatamant au depus solicitari la Inspectoratul Scolar Judetean pentru reducerea orelor de curs la 40 de minute, autoritatile mai cer putintica rabdare pentru semnarea contractului cu noul distribuitor al agentului termic.

Infofoliti in haine cat mai groase, atat micutii din clasele primare, cat si liceeni sunt nevoiti sa sufle in degete pentru a putea tine pixul in mana. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat privesc mii de copii din municipiu, ce trebuie sa stea in banci minim patru ore zilnic si sa fie atenti la ce li se preda, desi frigul le ingheata oasele.

Disperati de intreaga situatie, conducerile a doua licee au solicitat ieri conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj reducerea orei de curs la 40 de minute, pentru a scurta chinul copiilor. Inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ca respectivele solicitari trebuie analizate in aceste zile, astfel incat situatia sa fie rezolvata cat mai repede posibil. Conducerea a doua unitati de invatamant din municipiu a inaintat solicitari pentru a diminua programul orelor de curs din cauza ca in salile de clasa este extrem de frig. Am luat legatura cu primarul municipiului Zalau care ne-a asigurat ca in aceasta saptamana se vor rezolva problemele legate de furnizarea agentului termic. Vom analiza cererile in Consiliul de Administratie, in cursul zilei de miercuri, si vom decide asupra masurilor ce urmeaza a le lua in aceasta privinta, a declarat Abrudan.

Cu toate acestea, cum temperaturile inregistrate in ultimele zile au fost extrem de scazute pentru aceasta perioada, directorii acestor unitati au luat deja masuri pe cont propriu. Avand in vedere ca in salile de clasa este extrem de frig, incepand de astazi (n.r. marti), am stabilit ca ora de curs sa fie de 40 de minute, iar pauzele 10 minute si respectiv de 20 de minute pauza mare. Am tot asteptat zilele acestea furnizarea agentului termic, insa nu mai putem continua in aceste conditii. Foarte multi elevi sunt bolnavi si stau la ore imbracati cu haine de iarna, a declarat directorul Liceului Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Laura Crisan.

In aceeasi situatie nefericita sunt obligati sa invete si elevii Colegiului National Silvania Zalau. Si directorul acestei unitati, Faluvegy Ervin, ne-a declarat ca s-a hotarat reducerea orelor de curs la 40 de minute.

Dezastru in internate

Probleme si mai grave au loc la internatele liceelor, unde elevii nu au nici macar apa calda la robinet, cu atat mai putin in calorifere. Aproximativ 140 de copii inscrisi la internatul Liceului Pedagogic Gheorghe Sincai din municipiu sunt in aceasta situatie dezolanta. Din pacate, nu avem ce face pentru acesti copii, care sunt nevoiti sa traiasca in aceste conditii inca de la inceputul anului scolar. Le-am suplimentat numarul de paturi, insa suntem constienti ca nu este suficient.

Nu putem aduce nici calorifere electrice. Pe langa faptul ca acestea consuma extrem de mult, instalatia electrica, fiind veche de zeci de ani, nu ar rezista tensiunii. Am discutat aceste probleme si cu parintii, insa le-am explicat ca nu noi suntem vinovati si ca nu putem rezolva aceste neajunsuri. Speram doar ca din aceasta saptamana Primaria sa rezolve situatia privind furnizarea energiei termice, a declarat directorul Laura Crisan.

Autoritatile cer putintica rabdare

Intreaga poveste este cauzata de faptul ca niciun calorifer din cele racordate la fosta retea de termoficare nu a fost incalzit, in aceasta toamna, desi mercurul din termometre a scazut mult prea tare pentru aceasta perioada. De fapt, intarzierile pornesc de la faptul ca, din 2010, serviciile de distributie a agentului termic nu mai apartin de SC Uzina Electrica SA Zalau, ci de RFV Distriterm, care a castigat licitatia anuntata de Consiliul Local Zalau pentru modernizarea si intretinerea sistemului de termoficare al orasului. Compania este listata la bursa din Budapesta si are numeroase referinte privind construirea unor sisteme de termoficare economice si fiabile in Ungaria si Romania. Pentru Zalau, planul investitional pentru urmatorii patru ani prevede investitii de 130 de milioane de lei.

Toate bune si frumoase, dar pana cand va fi semnat contractul intre cele doua parti, respectiv administratia municipala si conducerea RFV Distriterm, caloriferele din unitatile de invatamant vor ramane reci.

In plus, la toate acestea se adauga si un alt motiv: reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar trebuie facuta cu orice pret, chiar daca rezultatul inseamna cursuri ce se desfasoara in sali friguroase.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »