Mihail Hardau a predat cheile celor 10 microbuze scolare

Magazin Salajean 22 ianuarie 2007 0

Mihail Hardau a predat cheile celor 10 microbuze scolare

Salajul, unul dintre cele mai mici judete din tara, cochet si linistit, a fost tulburat din pacea patriarhala , sambata 20 ianuarie, cu ocazia vizitei Ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a predat oficial cheile celor 10 microbuze scolare, de care vor beneficia elevii din tot atatea comune salajene. Evenimentul a avut loc pe platoul din fata Consiliului Judetean si au participat reprezentanti ai autoritatilor publice judetene, ai Inspectotarului Scolar Judetean Salaj si Satu – Mare, directorii scolilor beneficiare, primarii celor 10 comune, cadre didactice, precum si elevii care vor beneficia de aceste mijloace de transport.

In discursul sau, Hardau a atras atentia asupra faptului ca aceste mijloace de transport sunt destinate in exclusivitate elevilor, nu cadrelor didactice, directorilor sau parintilor, pentru ca, spune el invatamantul trebuie sa se intoarca spre elevi, si nu spre profesori.

In cadrul conferintei de presa, Ministrul Educatiei si Cercetarii a mentionat faptul ca, la ora actuala, la nivel de tara, necesarul de microbuze scolare este acoperit in proportie de 70 – 75 la suta, urmand ca celelalte achizitii sa se realizeze la nivel regional, in functie de necesitati. In acest scop, va avea loc o licitatie pe loturi de peste 100 de microbuze, la nivelul celor 7 regiuni si va fi condusa de judetul Satu – Mare. Va reaminitm ca investitia face parte din programul de Optimizare a transportului elevilor elaborat si derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), in perioada 2006 – 2008.

Proiecte de viitor

Ministrul Hardau a trecut in revista si proiectele pe care MEdC le are in vedere pentru anul in curs. Dintre acestea mentionam proiectul Grant de dezvoltare scolara, care are ca tinta pregatirea profesorilor in vederea intocmirii de proiecte. Fiecare proiect va trebui sa dezvolte elemente cu continut educational, care sa angreneze atat pe copii cat si pe parintii acestora; ministerul detine deja suma de 10 milioane de euro, suma indeajuns pentru circa 2.000 de proiecte.

Ca proiect prioritar, Ministerul va solicita, in perioada imediat urmatoare, ca la nivelul fiecarui Inspectorat sa se stabileasca exact locatiile pentru campusurile scolare. Astfel, in fiecare judet vor exista doua campusuri scolare si doua scoli de arte si meserii. De asemenea, la nivelul ministerului mai exista trei proiecte care vizeaza invatamantul prescolar. Unul dintre acestea va fi finantat de catre Banca Mondiala (6,5 milioane de dolari) si 2, 5 milioane fiind asigurate din bugetul Ministerului. Proiectul vizeaza construirea si reabilitarea de gradinite pentru elevii de etnie rroma. Tot in acest sens, ministerul detine deja suma de 110 milioane de euro, bani destinati reabilitarii si construirii de gradinite in toata tara.

Invatamantul simultan este o pacoste

Mihail Hardau a precizat ca invatamantul simultan va disparea, deoarce este o pacoste(…). Ministerul Educatiei va finanta procesul de coagulare, de calibrare, pentru a avea clase compacte, cu cadre didactice titulare si de specialitate. Aceasta decizie a fost luata deoarece se doreste sa se ajunga la rezultate mult mai bune decat pana acum. Unitatile scolare care vor avea oferta educationala vor avea elevi, iar Ministerul va finata acele scoli, a opinat ministrul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »