Mieii de Pasti, sacrificati in conditii improprii

Magazin Salajean 25 martie 2008 0

Mieii de Pasti, sacrificati in conditii impropriiDin cauza ca in Salaj nu mai functioneaza nici o unitate de abatorizare din 2006, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(DSVSA) Salaj au autorizat temporar trei puncte de sacrificare pentru mieii de Paste. Pentru al treilea an consecutiv, salajenii vor trebui sa accepte compromisul, indiferent daca le place sau nu.

Intr-un judet ce se vrea european, dar care de mai bine de 2 ani nu mai are nici un punct de abatorizare, salajenilor li se ofera si pentru sarbatorile pascale din 2008 o solutie de compromis in ceea ce priveste sacrificarea mieilor: trei locuri de taiere a mieilor au primit autorizatie de functionare temporara de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Potrivit lui Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj, cele trei locatii unde se pot sacrifica mieii sunt Abatoarele Stelicran Panic, Ceres Pan Jibou si Siciliana Simleu Silvaniei. Sacrificarea mieilor in alte locuri neavizate sanitar-veterinar este interzisa. Cat priveste cele trei abatoare, desi au fost deschise si de Pastele catolic, doar 13 miei si iezi au fost sacrificati in Panic, celelalte doua unitati neavand nici un client. Numarul solicitarilor din partea consumatorilor va creste, insa, de Pastele ortodox, la aceasta sarbatoare inregistrandu-se anual mult mai multe sacrificari de animale. Ne asteptam sa avem cam 2.000 de miei sacrificati, asta bazandu-ne si pe cifrele din anii trecuti, ne-a declarat directorul Martin.

Abatoarele unde salajenii puteau sacrifica animale au fost inchise cu mai bine de 2 ani in urma, reprezentantii DSVSA Salaj luand aceasta decizie din cauza conditiilor neconforme care ar fi existat in unitati. Tot in 2006, pe langa abatoare, au fost inchise si punctele de sacrificare a animalelor pe care le avea judetul, motivul fiind aceleasi: conditii improprii de functionare.Am avut patru unitati de abatorizare in Salaj, dar au fost inchise in 2005 si 2006 din cauza ca nu respectau conditiile prevazute de lege. Nu existau spatii corespunzatoare, dotari, circuite tehnologice asa cum prevad normele, astfel ca a trebuit sa le inchidem. La fel a fost si in ceea ce priveste cele cateva puncte de sacrificare care existau in judet si pe care a trebuit sa le inchidem pentru ca erau neconforme. Unele dintre ele aveau probleme inclusiv cu locatia in care functionau, adica erau deschise in cartiere, avand in vecinatate locuinte, lucru care nu este firesc, a explicat Mircea Martin cauzele care au facut ca Salajul sa ramana fara nici o locatie de sacrificare conforma a animalelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »