Microbuzele scolare – mult asteptate, de unii deloc folosite

Magazin Salajean 19 februarie 2009 0

Microbuzele scolare - mult asteptate, de unii deloc folosite

Daca in multe comune din Salaj copiii sunt inghesuiti pana la refuz in microbuzele de transport scolar pentru a ajunge la timp la ore, in altele, masinile stau pe butuci. Este cazul comunei Ileanda, unde pana si numerele rosii ale microbuzului pentru transportul elevilor au expirat inca din 2008.

In timp ce unii le tin pe butuci…

Anul trecut, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj a primit de la minister 31 de microbuze scolare, dintre care 28 pentru transportul la scoala al copiilor din mediul rural si trei pentru unitatile de invatamant special din Zalau si Simleu Silvaniei. De indata ce am primit masinile, le-am dat primariilor comunale sa le administreze, sa angajeze soferi, pentru ca elevii sa poata beneficia de ele in cel mai scurt timp posibil, a precizat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj. Totusi, unii edili ai comunelor salajene nu au fost prea harnici pentru a pune microbuzul in circulatie. Un astfel de caz a fost semnalat in comuna Ileanda.

In toamna anului trecut, in comuna a ajuns cel de-al doilea microbuz pentru transportul copiilor la/de la scoala. Insa, nici pana in prezent nu a fost angajat vreun sofer, ba, mai mult, masina nici macar nu este inscrisa in circulatie. Una dintre cele doua masini de transport elevi stationeaza. O perioada au fost probleme in vederea angajarii unui sofer pe microbuz, pentru ca nu era clar cine trebuie sa se ocupe de acest aspect, Primaria Ileanda sau ISJ Salaj. Ne-am impotmolit in sistem, dar intr-un final am scos noi (primaria Ileanda) postul la concurs. Asteptam doar bugetul pe 2009, pentru a-l putea plati pe sofer, ne-a declarat primarul comunei Ileanda, Petru Satmari. Contactat, Ioan Abrudan ne-a comunicat ca din momentul in care microbuzele au fost cedate primariilor comunale, responsabilitatile privind folosirea si angajarea unui sofer intra in atributiile noilor proprietari. La predarea microbuzelor scolare s-a intocmit un proces-verbal de cedare/primire intre ISJ Salaj si Consiliul local comunal, urmand ca primaria sa se ocupe de intretinerea si folosirea masinii, dar si de angajarea unui sofer pentru microbuz, a declarat Abrudan. El a adaugat ca va lua masuri in privinta nefolosirii microbuzului scolar. Si in comuna Plopis au aparut probleme legate de lipsa unui sofer pentru transportul elevilor la scoala. Desi microbuzul scolar a fost dat comunei inca din octombrie, anul trecut, doar la 1 ianuarie 2009 a fost angajata o persoana care sa-l conduca. Microbuzul foloseste celor aproximativ 20 de elevi din Hurez, care aveau de mers pe jos patru kilometri pana la scoala din Plopis. Pana acum, copiii veneau la scoala pe jos sau cu masinile parintilor. In luna decembrie 2008 am organizat concurs pentru ocuparea postului, iar din ianuarie, anul acesta, a fost ocupat, ne-a declarat Nicolae Criste, primarul comunei Plopis.

.. altii asteapta microbuzele. Si inca asteapta…

Astfel, masinile de transport elevi stau pe loc pentru ca nu are cine sa le conduca. In Agrij, soferul microbuzului scolar, primit in decembrie 2008, a fost angajat doar in luna ianuarie. Am scos postul a doua oara la concurs pentru ca la primul organizat nu s-a prezentat nimeni, ne-a declarat viceprimarul comunei Agrij, Iulian Vlaicu. In comuna Dragu, primarul Rodica Lazar a refuzat microbuzul pentru simplul motiv ca nu este nevoie de el. Iar daca unora li se da si nu le trebuie, altii asteapta, fara rezultat, o mana de ajutor. La Crasna exista doua microbuze scolare pentru aproximativ 100 de copii ce necesita transport pentru a ajunge la scoala. Numarul microbuzelor destinate transportului de elevi nu fac fata numarului mare de copii ce solicita aceste servicii. Se fac cel putin patru sau cinci drumuri pentru a duce copiii la scoala si tot atatea la intoarcere. De altfel, unul dintre microbuze l-am primit prin intermediul ISJ Salaj, iar celalalt printr-un program initiat pentru rromii din Ratin si Huseni. Am avea nevoie de cel putin inca un microbuz, si chiar am solicitat inca unul, atat Inspectoratului Scolar Salaj, cat si prin adrese la Minister. Pana acum nu am primit nici un raspuns. Stiu ca in aceeasi situatie se afla cel putin alte zece comune salajene, ne-a comunicat Emeric Pop, primarul comunei Crasna.

E trist ca inca avem in Romania copii care merg kilometri intregi pe jos pentru a ajunge la scoala. Si ne intrebam de ce o comuna trecuta in liste pentru a primi microbuz scolar a refuzat oferta, o alta tine masina in garaj, iar in alte zone primarii inca cersesc un microbuz pentru transportul copiilor la scoala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »