Microbuzele şcolare pun viaţa elevilor în pericol

Magazin Salajean 13 mai 2011 0

Microbuzele şcolare pun viaţa elevilor în pericolOpt microbuze şcolare oprite în trafic de către poliţiştii sălăjeni, în cadrul unei acţiuni privind legalitatea transportului şcolar al elevilor, au fost depistate cu defecţiuni tehnice la motor, punând în pericol siguranţa copiilor transportaţi zilnic între şcoală şi casă. În plus, poliţiştii au sancţionat contravenţional şoferii prinşi că nu folosesc centura de siguranţă, precum şi pe cei care utilizau ilegal telefonul mobil la volan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, a declarat că acţiunea desfăşurată de poliţiştii rutieri împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român a avut loc în data de 6 mai, pe DN1F, pe traseul Valea Almaşului-Sărmăşag. Un număr de 25 de microbuze au fost verificate în cadrul acţiunii de control în trafic a legalităţii transportului efectuat cu microbuze pentru elevi. Pentru abateri de la normele de circulaţie, au fost aplicate şoferilor 15 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.900 de lei. Dintre acestea, cinci au fost date pentru nefolosirea centurii de siguranţă, două pentru folosirea în mod ilegal a telefonului mobil, iar alte opt au fost aplicate pentru defecţiuni tehnice constatate, a precizat purtătorul de cuvânt.

Principalele obiective ale acţiunii au fost reducerea riscului de victimizare din accidente rutiere în care să fie implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.

Nu este un simplu transport de marfă!

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj susţin că nu au intrat în atenţia lor rezultatele acestor controale, însă că vor lua măsurile ce se impun. Nu a ajuns în atenţia noastră faptul că microbuzele şcolare prezintă defecţiuni tehnice. Din punctul meu de vedere, dacă aşa este, atunci mai bine să nu mai fie puse în circulaţie pentru transportul elevilor până la remedierea defecţiunilor. Nu este un simplu transport de marfă, ne-a spus inspectorul şcolar Szabo Ştefan. Potrivit acestuia, răspunderea privind transportul în siguranţă al elevilor revine reprezentanţilor Consiliilor Locale ori firmelor în administrarea cărora se află microbuzele şcolare.

Altă acţiune, alte amenzi

Un alt control pe linia verificării stării tehnice a autovehiculelor, desfăşurat miercuri în trafic de către poliţişti ai Serviciului Rutier Sălaj, în colaborare cu specialişti din cadrul RAR, s-a încheiat cu aplicarea a peste 150 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 9.235 de lei. Acţiunea s-a desfăşurat pe sectoarele de drum Valea Almaşului – Sărmăşag şi Jibou – Hereclean – Şimleu – Silvaniei – Nuşfalău, în intervalul orar 10-18. Astfel, au fost sancţionaţi 33 de conducători auto pentru defecţiuni tehnice la autovehicule şi 120 pentru alte abateri privind circulaţia pe drumurile publice, precum: viteză, depăşiri neregulamentare şi neutilizarea centurii de siguranţă. De asemenea, au fost reţinute trei permise de conducere, două dintre acestea din cauza defecţiunilor tehnice grave la sistemul de frânare şi mecanismul de direcţie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »