Mi-a fost ridicată maşina din parcare. Ce pot să fac?

Magazin Salajean 26 martie 2012 0

Poliţia Rutieră este obligată să emită un proces verbal la ridicarea autovehiculului.

Motive de nelegalitate care atrag nulitatea procesului verbal pot fi multe. De pildă, se impune anularea procesului verbal dacă in cuprinsul acestuia agentul constatator nu a realizat o descriere suficientă a faptelor care au condus la ridicarea maşinii şi nu a menţionat imprejurările in care maşina a fost parcată ilegal.

Cei cărora le-au fost ridicate maşinile mai trebuie să ştie că poliţistul rutier este obligat să incheie procesul verbal de constatare a contravenţiei, chiar dacă faptele răman inregistrate pe suport video, potrivit art.181 din Regulamentul din 4 octombrie 2006 de aplicare a OUG 195/2002.

Astfel, dacă procesul verbal a fost intocmit in lipsa contravenientului, acesta poate fi anulat in instanţă. In plus, unele Consilii Locale au emis regulamente care spun că cel amendat trebuie să primească o copie de pe Nota de Constatare intocmită de agentul comunitar, prin care s-a dispus ridicarea autoturismului.

In această situaţie, dacă v-a fost ridicată maşina fără să primiţi Nota de Constatare prevăzută de regulamentul consiliului local din sector, se impune anularea procesului verbal şi restituirea sumei pe care aţi achitat-o pentru recuperarea maşinii ridicate.

Cum poate fi contestată decizia de ridicare a maşinii şi recuperată suma platită?

Există mai multe căi de atac impotriva deciziei de ridicare a autovehiculelor, prin care pot fi primiţi inapoi banii daţi pentru recuperarea lor. In cazul plangerii contravenţionale, menţionate mai sus, poliţia comunitară poate fi obligată la restituirea sumei plătite pentru recuperarea maşinii.

Daca maşina a fost ridicată in temeiul unui regulament ilegal emis de Consiliul Local, care prevede că există şi posibilitatea ca poliţia comunitară să emită o dispoziţie de ridicare, in loc să fie incheiat un proces verbal, se poate cere returnarea sumei plătite ca fiind plata nedatorată, iar, complementar, se va invoca excepţia de nelegalitate a hotărarii. In acest caz, restituirea va fi solicitată chiar firmei de ridicări, intrucat aceasta a incasat suma constatată ulterior ca fiind nedatorată.

De asemenea, păgubitul poate cere instanţei de contencios administrativ anularea dispoziţiei de ridicare a maşinii, pentru că regulamentul adoptat de consiliul local nu poate contrazice Codul Rutier, care spune că Poliţia Rutieră dispune ridicarea vehiculelor, printr-un proces verbal. Sancţiunea este anularea regulamentului in contencios administrativ.

In situaţia in care ridicarea maşinii a fost dispusă printr-un proces verbal, şi nu printr-o dispoziţie de ridicare emisă de Consiliul Local, acesta poate fi atacat in instanţa de drept contravenţional, prin care se cere anularea procesului verbal de contravenţie şi restituirea de către Poliţia Rutieră a sumei incasate. Se cere anularea procesului verbal pe temeiul răspunderii civile delictuale, dacă nu este precizat locul in care a fost ridicată maşina, sau dacă a fost ridicată, deşi nu incurca circulaţia etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »