Metodologia ajuta vitezomanii in instanta

Magazin Salajean 19 octombrie 2007 0

Metodologia ajuta vitezomanii in instanta

Cele mai multe contestatii facute in instanta de soferii salajeni, obiectii formulate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei rutiere, sunt la capitolul viteza. Metodologia arata ca exista o toleranta de 10 kilometri la ora la aparatele radar, ne spune comisarul Liviu Cipleu, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Salaj. Cu alte cuvinte, soferii care sunt depistati de aparatele radar ca alearga in interiorul localitatilor cu 109 kilometri la ora, au toate sansele sa castige contestatia depusa in instata, desi legea prevede ca depasirea vitezei de 100 de kilometri la ora atrage dupa sine, in afara amenzii si aplicarii punctelor de rigoare, retinerea permisului de conducere. Din pacate, daca esti suprins de radar ca ai 109 kilometri la ora, ca apoi sa faci contestatie, ai toate sansele sa primesti carnetul inapoi, ne declara comisarul Liviu Cipleu, care a tinut sa precizeze ca nu este vorba de calitatea probelor agentului de circulatie, ci in fond, totul se rezuma la acea metodologie amintita mai sus.

In judetul Salaj sunt 4 aparate radar, din care 3 sunt in perfecta stare de functionare. Unul dintre ele l-am pus <>, tocmai din cauza faptului ca nu producea imagini care sa reziste la confruntarea din justitie. De aceea, ar fi de amintit faptul ca, dintr-un numar destul de mare de contestatii depuse in acest an, avem sub 10 petitii pierdute din cauza imaginii surprinse de radarele noastre, sustine Serviciului Politiei Rutiere Salaj.

Comisarul Liviu Cipleu a tinut sa amintesca si de reaua-credinta a soferilor care contesta procesul-verbal, si nu pentru ca acestia nu ar fi vinovati, ci pentru ca au nevoie de carnetul de conducere pentru a putea circula in continuare pe drumurile publice: Am constatat ca majoritatea plangerilor indreptate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei nu sunt facute pentru a se evita plata amenzilor, care, achitate in termen de doua zile lucratoare, insumeaza jumatate din minimul amenzii – o suma relativ mica. Prin plangerea depusa se urmareste, indeosebi, redobandirea permisului de conducere. Prevederile legale in vigoare ii incurajeaza pe conducatorii auto contravenienti sa depuna plangere, chiar daca sunt siguri de faptul ca, dupa pronuntarea hotararii judecatoresti definitive, nu vor avea castig de cauza. Scopul acestora este mentinerea imediata, ulterior consumarii contraventiei, a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Daca in judetul Cluj au fost montate deja camere speciale de supraveghere pe principalele sosele, radare care nu pot fi depistate de aparatele de detectare a radarului folosite de soferi, si care produc imagini care sa reziste la confruntarea de la tribunal, in judetul nostru, Politia Rutiera intrebuinteaza aparate radar ce pot fi usor detectate de vitezomani. Cu toate acestea, Liviu Cipleu ne marturiseste ca, foarte curand, situatia va lua o intorsatura neasteptata pentru cei care iubesc viteza excesiva, astfel incat Serviciul de Politie Rutiera urmeaza sa aiba in dotare aparate mult mai performante, care vor aduce probe rezistente la eventualele confruntari din instanta.

In fine, comisarul Liviu Cipleu ne mai spune ca recordul de viteza inregistrat de aparatele radar ale Serviciului Politiei Rutiere Salaj, anul in curs, apartine unui conducator auto care a fost surprins in localitatea Barsau Mare conducand cu o viteza de 149 de kilometri la ora. Un alt record a fost inregistrat pe drumul dintre localitatile Samnihaiu-Almasului si Poarta Salajului, unde aparatul radar a surprins un motociclist gonind cu 205 kilometri la ora. Ambii recordmeni au fost premiati atat cu amenzi usturatoare, cat si cu suspendarea permiselor de conducere pentru trei luni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »