Mesesul – blocat de zapada

Magazin Salajean 30 decembrie 2010 0

Mesesul - blocat de zapadaNinsoarea cazuta in ultimele zile a transformat drumurile judetului in adevarate patinoare pentru soferi. Mai mult, din cauza zapezii, carosabilul de pe Muntele Meses s-a dovedit ieri dimineata a fi impracticabil pentru autovehiculele de mare tonaj.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, a declarat ca in cursul diminetii de ieri, in jurul orei 9.30, circulatia pe drumul national DN1F a fost restrictionara timp de o ora. Aceasta restrictie a fost impusa doar pentru autovehiculele de mare tonaj, nu si pentru autoturisme. Circulatia a fost restrictionata pentru TIR-uri pana la curatarea drumurilor de catre utilajele de deszapeziri. Pe intregul traseu de drum pe DN1F, intre localitatile Zalau si Cluj, s-a circulat in conditii de iarna, a declarat Cristea.

Directorul Sectiei Drumuri Nationale Salaj, Mircea Crisan, sustine ca a solicitat ajutorul politistilor de la Rutiera pentru a dirija circulatia. Am solicitat interventia lucratorilor din cadrul Politiei Rutiere pentru a dirija circulatia si pentru a opri TIR-urile neechipate pentru iarna. Noi intervenim cu utilajele din dotare ori de cate ori este nevoie pentru curatarea drumurilor. Insa si soferii trebuie sa-si pregateasca masinile pentru iarna pentru a circula in conditii cat mai bune si mai sigure, a precizat Mircea Crisan. Potrivit acestuia, pe drumurile judetului nu s-au inregistrat probleme deosebite si nici blocaje in trafic.

Atentie, soferi, la drumuri de gheata!

Reprezentantii IPJ Salaj reamintesc conducatorilor auto, atat pentru siguranta lor cat si pentru ceilalti participanti la trafic sa-si echipeze masinile pentru sezonul rece si sa circule cu atentie sporita. Intr-un comunicat de presa al Politiei Salaj se specifica unele recomandari de care soferii sa tina seama in aceasta perioada. Pentru siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic, politistii reamintesc conducatorilor de vehicule care efectueaza depasirea ca sunt obligati sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus. De asemenea, trebuie sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii si sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit.

Tot pentru efectuarea depasirilor in conditii de siguranta, conducatorii auto sunt rugati sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initial, dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la traficul rutier, se arata in informatia de presa.

Totodata, printre recomandarile privind circulatia in conditii de iarna se numara adaptarea permanenta a vitezei la conditiile de drum – ceata, carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei, determinarea tuturor ocupantilor autovehiculului sa-si cupleze centura de siguranta, precum si asigurarea de buna functionare a sistemelor de iluminare-semnalizare si climatizare-dezaburire. In plus, soferii sunt rugati sa nu efectueze manevre bruste in trafic, sa foloseasca luminile de intalnire si pe timpul zilei, sa mareasca distanta de siguranta in mers, intre autovehicule, si sa foloseasca frana de motor acolo unde se impune. De asemenea, pietonii sunt sfatuiti sa traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate si numai dupa ce sunt siguri ca soferii le acorda prioritate de trecere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »