Meritam sau nu sa fim in UE?

Magazin Salajean 9 mai 2007 0

Meritam sau nu sa fim in UE?

De 9 Mai, Ziua Europei, a Independentei si de alte foaite, am dorit sa abordam putintel mai polemic integrarea in Uniunea Europeana, mai ales ca, de obicei, cu asemenea prilejuri se aduc ode, tot pe stil vechi, doar cu limbajul putintel coafat, european, se intelege. Si am pus o intrebare (de cel putin 94 de puncte, banuim): chiar meritam sa fim membri ai UE? Eu cred ca nu, daca opinia mea are vreo relevanta. Am pus, insa, aceasta intrebare (principala) principalilor reprezentanti ai administratiei publice din Salaj, prefectul Andrei Todea si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Asteptam si punctele voastre de vedere. La adresele cunoscute ale cotidianului Magazin Salajean.

Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea:

Uriasul adormit incepe sa se trezeasca

Rep.: D-le Todea, nu o sa va intreb despre semnificatia zilei de 9 Mai, despre istoria institutionala a Europei, sunt altii care o sa se ocupe si in acest an de aceste lucruri, eu va intreb daca noi ca romani, ca tara, meritam sau nu sa fim membri ai Uniunii Europene?

Andrei Todea: Eu zic ca oricum meritam. Si nu numai ca meritam: aici este locul nostru. Noi, ca si tara, suntem parte a Uniunii Europene, avem o istorie comuna cu Europa, avem influente latine, asa cum bine stim, din istoria noastra destul de zbuciumata. Locul nostru este in Europa. Ca tara membra a UE, meritam tot atat de mult cat merita toate tarile care au facut parte din blocul comunist inainte de 1990. Exact asa cum merita Polonia, cum merita Slovacia, cum merita Cehia, cum merita tarile baltice sa fie in Uniunea Europeana, tot atat merita si Romania. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca, desi s-a discutat foarte mult ca Romania nu este pregatita pentru aderarea la UE si pentru intrarea in acest club de elita, cum incercam sa-l percepem noi cu totii, cetateni romani, eu spun ca am fost tot atat de bine pregatiti ca si cei din primul val de aderare, cei care au aderat la 1 mai 2004, si, ca urmare, eu zic ca locul nostru este in Uniunea Europeana. Eu privesc optimist inainte, pentru ca potentialul Romaniei este diferit de al celorlalte tari care au aderat inaintea noastra. Romania este ca si cum ai spune un urias adormit. Cand acest urias incepe sa se trezeasca si se termina perioada de hibernare – comunismul si perioada de tranzitie au insemnat pentru Romania un fel de stare de hibernare – practic se va dezvolta foarte rapid si cand se va ridica odata in picioare, nu chiar o sa sperie Europa, dar oricum o sa devina o voce puternica. De altfel, si framantarile politice care au aparut imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana sunt primele semne ca uriasul adormit se trezeste, ca democratia incepe sa functioneze, ca exista dezbatere politica, ca exista libertate de exprimare, ca democratia incepe sa-si arate si partile bune, si partile mai putin bune. (…) Mesajul meu pentru locuitorii judetului Salaj este simplu: sa fie increzatori ca judetul nostru, ca si parte a Romaniei europene, se va dezvolta exact asa cum trebuie. Depinde de noi, de toti, si mai ales pentru dezvoltarea judetului, de alesii tuturor cetatenilor Salajului, modul, felul cum vom avea, in viitor, judetul. Oricum, viitorul este asigurat pentru judetul Salaj. Trebuie ca fiecare cetatean sa fie increzator ca fata judetului se va schimba de azi incolo zi de zi, in fiecare zi a aparea ceva nou. Si chiar ii indemn pe cetateni sa faca cat mai multe poze acum, ca sa poata sa isi aminteasca peste zece ani ce a fost Salajul si Zalaul in 2007.

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj:

…in masura in care vom abandona comportamentul balcanic – levantin si vom adopta curand rigoarea reglementarilor si normelor din Uniune

Rep.: Meritam sau nu sa fim in Uniunea Europeana?

Tiberiu Marc: Cred ca sunt putini romani care au crezut ca, in primele luni dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se vor intampla lucruri spectaculoase. Romanii si-au dorit, intr-un procent surprinzator de mare pentru europeni, ca tara lor sa devina, alaturi de celelalte 26 de state europene, membra a Uniunii. Asa cum fiecare cetatean al acestei tari avea propria perceptie despre integrare si avantajele ei, la fel fiecare isi face propria evaluare intre asteptari si realitatea de fiecare zi. Daca au fost exagerate asteptarile sau daca vor intarzia implinirile, fiecare va afla in lunile si anii care vor urma. Integrarea, am spus-o si in 31 decembrie 2006, nu este o destinatie, este un proces. E momentul in care pentru prima oara sarbatorim Europa, ca stat membru al ei, ca parte a intregului. Suntem parte a unui proces in permanenta evolutie, in continua dezvoltare. Pe de alta parte insa, parcurgem propriul proces de evolutie. Aderarea Romaniei a fost un proces indelung, atat temporal cat si al asumarii angajamentelor; integrarea reprezinta un alt proces, unul de rodaj institutional dar si afectiv, al indeplinirii angajamentelor asumate. Suntem la inceputul procesului de integrare in spatiul principiilor si valorilor europene. Atunci cand acest proces se va fi incheiat – poate intr-un interval mai scurt decat cel al aderarii – sau se va afla spre finalul lui, asteptarile produse de acest statut, vor deveni realitati. Cu cat vom evolua mai mult in cadrul acestui proces, cu perseverenta, rabdare, fermitate si responsabilitate, beneficiile vor fi mai repede vizibile chiar daca, doar in anumite sectoare, sau in anumite zone ale unor domenii. Trebuie sa avem cu totii ca tinta propria dezvoltare, iar un proces inceput trebuie continuat. Avem strategii pentru dezvoltare si am demarat proiecte. In acest proces suntem cu totii mecanismul central, care poate sau nu valorifica sprijinul Uniunii Europene. Faptul aderarii nu este un panaceu pentru toate problemele noastre. Sunt convins ca ne vom putea subordona diferentele de opinie urmaririi obiectivului comun – cel al dezvoltarii. Iar acest obiectiv va putea fi atins, ca urmare a reconcilierii, si nu ca urmare a intretinerii unor conflicte. Cred ca aceasta este proba fundamentala a unei societati mature, democratice, care isi doreste sa se dezvolte. Meritam sau nu sa fim in Uniunea Europeana, in masura in care vom abandona comportamentul balcanic – levantin, si vom adopta curand rigoarea reglementarilor si normelor din Uniune, nu ca o obligatie, ci ca o asumare a reprezentativitatii, dincolo de ce pot oferi (promite) oamenii politici la un moment dat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »