Mediul de afaceri salajean, pus la pamant

Magazin Salajean 17 martie 2010 0

Mediul de afaceri salajean, pus la pamantCriza economica si impozitul forfetar au decimat firmele din judetul Salaj. Dupa ce in decursul anului trecut, 2.200 de agenti economici salajeni au fost fortati sa puna lacatul pe usa, in 2010, lupta pentru supravietuire continua sa fie una acerba. Potrivit unui raport al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in decursul unui singur an, numarul companiilor dizolvate a crescut de peste cinci ori, iar cel al dizolvarilor aproape ca s-a dublat.

In lunile ianuarie si februarie 2010, 127 de firme din Salaj si-au suspendat activitatea, cu 452 la suta mai multe decat in acelasi interval al anului trecut, cand au trecut prin aceasta operatiune doar 23 de societati, a informat ONRC. Judetul se afla la mijlocul clasamentului national din punct de vedere al nivelului cresterii si depaseste media pe tara cu 77 de procente. Saltul este ceva mai temperat la capitolul firme dizolvate, numarul acestora ajungand in primele doua luni ale anului la 9, de aproape doua ori mai multe decat in perioada corespunzatoare din 2009.

In schimb, tot mai putine sunt societatile care opteaza pentru radieri voluntare. Daca in lunile ianuarie si februarie 2009, 113 agenti economici au fost radiati de la Registrul Comertului, in acest an, numarul lor a scazut cu 17 procente, ajungand la 94.

Situatia economica incerta i-a tinut pe salajeni departe de mediul de afaceri, tot mai putini fiind cei care se incumeta sa inceapa un business. Potrivit sursei citate, de la inceputul lui 2010, au fost inmatriculate 179 de societati, cu 100 mai putine decat acum un an. La nivelul judetului sunt activi 10.603 comercianti, mai mult de jumatate dintre acestia fiind persoane juridice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »