Medierea din Salaj vrea un nou inceput

Magazin Salajean 7 iunie 2010 0

Medierea din Salaj vrea un nou inceput

Tribunalul Salaj si Baroul de Avocati Salaj au organizat, vineri, in sala de sedinte a Hotelului Severus, conferinta Medierea, un nou inceput avand ca tema modalitatea de informare pe scara larga a cetatenilor cu privire la institutia medierii si a mediatorului. Au fost prezenti la intrunire avocat Otilia Ielciu, decanul Baroului de Avocati Salaj, judecator Petronela Nasaudean, presedintele Tribunalului Salaj, judecator Patritiu Baraban, avocatii Bogdan Ilea, Garofita Sas si Doinita Ielciu, mediatorii Aurica Talos si Violeta Galos, precum si reprezentanti ai Consiliului de Mediere Bucuresti.

La sedinta s-au prezentat si autoritatile judetene. Conferinta a avut la baza si faptul ca incepand cu data de 3 martie, anul curent, a intrat in vigoare Art. 6 din Legea Nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, care prevede ca Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.

Programul de activitati a debutat cu alocutiunea avocatului Otilia Ielciu si prezentarea eseului cu tema conferintei de catre Petronela Nasaudean, presedintele Tribunalului Salaj. A luat cuvantul si judecatorul Patritiu Daraban, care a prezentat rolul mediatorului intr-un conflict. Medierea este arta prin care persoana specializata in mediere intitulata mediator, ajuta partile implicate sa transforme un conflict intr-o intelegere. Mediatorul ajuta partile aflate in conflict sa genereze optiuni, le face sa inteleaga ca au posibilitatea sa aleaga intre aceste optiuni pornind de la ideea ca fiecare persoana are un punct de vedere diferit. Astfel ca sarcina mediatorului este de a identifica asteptarile fiecarei parti si de a incerca sa le aduca intr-un punct convergent precum si de a descoperi temerile partilor si de a le inlatura pe cele nefundamentate prin facilitarea dialogului intre ele, se arata in eseul judecatorului Patritiu Daraban.

Pe parcursul intalnirii, cei prezentati mai sus au prezentat lucrarile privind medierea conflictelor de natura civila, comerciala, bancara, despre medierea conflictelor privind dreptul familiei si protectia copilului, precum si a conflictelor de natura penala. In finalul conferintei, care a durat mai bine de sase ore, au avut loc dezbateri pe tema amintita.

In fapt, scopul medierii este de a incuraja cetatenii sa apeleze cu incredere la mediatori, mai inainte de a sesiza organele judiciare, dar si dupa investirea acestora, in vederea solutionarii conflictelor intr-un mod avantajos pentru toate partile implicate in acestea si cu economisirea timpului, sumelor de bani si energiei presupuse de un proces clasic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »