Medicina muncii un subiect tabu pentru directorii scolilor zalauane

Magazin Salajean 23 februarie 2007 0

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, in colaborare cu Spitalul Judetean Zalau, a organizat ieri, 22 februarie, consfatuirea judeteana cu tema Munca femeii, adolescentilor, varstnicilor si persoanelor cu handicap. in acest cadru, Florin Moldovan, medic specialist in medicina muncii, a prezentat un referat despre Securitatea lucratorilor tineri, din punct de vedere al Uniunii Europene. La eveniment au mai participat cadre medicale, reprezentanti ai ASP Salaj, precum si Nicolae Mates, responsabil de securitate si igiena in cadrul firmei SC Michellin Silvania SA. Desi au fost convocati la intalnire si directorii unitatilor de invatamant din municipiul Zalau, nici unul nu a fost prezent.

Tinerii sunt cei mai predispusi la accidente de munca

in acest context, Florin Moldovan a precizat faptul ca rata accidentelor de munca in randul tinerilor, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, este cu 50 la suta mai mare decat la orice alta grupa de varsta a lucratorilor. Cauza acestui fenomen ar consta in lipsa unei supravegheri corespunzatoare a adolescentilor la locul de munca si, bineinteles, din cauza faptului ca nu sunt familiarizati cu specificul sarcinii pe care o vor depune, cu mediul si cu riscurile asociate acestuia. Pe langa instruire, tinerii au nevoie de mult mai multa supraveghere decat adultii. in aceasta situatie se afla si ucenicii in perioada de practica la locul de munca sau de formare profesionala, precum si persoanele nou angajate. in adolescenta, munca fizica grea duce la deformari ale coloanei vertebrale, slabirea boltii plantare (picior plat) sau la aparitia pelvisului plat la femei. Cu alte cuvinte, orientarea tinerilor pentru diversele profesii trebuie efectuata la admiterea in scolile profesionale si licee, a opinat Moldovan.

Munca de noapte poate afecta viata sanatoasa a femeii

Accidentele de munca in randul femeilor pot fi influentate de labilitatea psiho-emotionala a acestora, prin reactii si raspunsuri inadecvate in situatii de risc. De asemenea, conditiile socio-familiale pot limita performantele obtinute in munca profesionala. Astfel, munca de noapte, perturbatoare a bioritmurilor circadiene este mai nociva pentru femei decat pentru barbati. Noxele chimice de la locul de munca pot avea efecte negative atat asupra organismului femeii, cat si asupra embrionului si fatului, in cazul femeii insarcinate, a mentionat medicul.

Firmele sunt nevoite sa creeze locuri de munca pentru varstnici

Varstnicul are experienta profesionala si de viata, cunostinte de specialitate, sentimentul responsabilitatii la locul de munca, precum si relatii interumane mai bune. Cu toate acestea, apar si unele inconveniente, cum ar fi: pierderea memoriei vizavi de anumite fapte recente, putere de concentrare din ce in ce mai redusa, timp de reactie prelungit. Dupa varsta de 60 de ani, examenul medical de medicina muncii trebuie sa fie riguros, atat pentru muncile fizice, cat si pentru cele intelectuale. De asemenea, firmele trebuie sasi creeze locuri de munca, unde experienta profesionala a varstnicului sa fie valorificata, in concordanta cu starea lui de sanatate fizica si psihica, a fost de parere Moldovan.

in cadrul aceleiasi consfatuiri judetene, s-au adus in discutie si problemele cu care se confrunta persoanele care sufera de epilepsie, tuberculoza si diabet. in ceea ce priveste bolnavii cu epilepsie, in manualele de medicina a muncii sunt clar specificate conditiile de munca favorabile pentru acestia, respectiv: lipsa tensiunii si stresului psihic, precum si absenta zgomotului si iluminarii puternice. Teoria este una, practica alta. De exemplu, un epileptic pe care l-am repartizat intr-un birou din cadrul administratiei publice, unde nu avea contact cu publicul, a facut o criza majora de epilepsie. De frica, 4 functionare care lucrau in aceeasi incapere au lesinat. in concluzie, cred ca este bine ca epilepticii si schizofrenicii sa fie pensionati si sa desfasoare activitati in societati pentru persoanele cu handicap, unde sa existe asistenta medicala continua si calificata, a conchis Moldovan.

Va reamintim ca aceasta intalnire face parte din lunga serie de sedinte care se vor desfasura pe parcursul intregului an. Tema urmatoarei intruniri, care va vea loc in 29 martie, va fi Capacitatea de munca si factorii care determina oboseala si nevrozele profesionale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »