Medicii salajeni nu mai elibereaza retete compensate

Magazin Salajean 2 aprilie 2010 0

Medicii salajeni nu mai elibereaza retete compensate

Desi cu intarziere, Guvernul a aprobat contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pe anul 2010. Cele decise, insa, de reprezentantii MS nu sunt defel pe placul medicilor de familie din Salaj, care considera ca sunt liberi de contract, intrucat nu li s-au respectat propunerile. Ca urmare, nu mai elibereaza nicio reteta compensata, lucru ce se rasfrange direct asupra buzunarelor pacientilor.

Prin contractul-cadru, reprezentantii Ministerului Sanatatii urmaresc utilizarea eficienta a fondurilor aprobate cu destinatia de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, precum si imbunatatirea accesului asiguratilor la aceste servicii si intarirea disciplinei contractuale, a declarat ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Conform noului act normativ, incepand cu 2010 se modifica modalitatea de finantare a medicilor de familie. Daca pana in prezent procentul alocat per capita era de 90 la suta, iar pentru servicii 10 la suta, incepand din acest an medicii de familie vor primi din fondul asistentei medicale primare 70 la suta per capita si 30 la suta per servicii. Modalitatea de plata a fost discutata cu asociatiile profesionale ale medicilor de familie. Din punctul nostru de vedere este important ca medicul de familie sa-si castige si sa-si indeplineasca rolul pe care trebuie sa-l aiba: acela de a fi o poarta de intrare in sistemul sanitar si de a mai decongestiona din serviciile medicale efectuate la nivelul spitalelor, a afirmat ministrul Sanatatii.

Tot ca o noutate, anul acesta, specialistii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au gandit un nou sistem de compensare a medicamentelor in functie de clasa terapeutica. Acesta va intra in vigoare de la 1 iulie 2010, dupa ce o comisie de specialisti va efectua o analiza complexa pentru determinarea unui nou pret de referinta.

Din acest an, recomandarea pentru efectuarea ingrijirilor paleative atat la domiciliu, cat si in spital se poate face si de medicul de familie nu numai de medicul specialist, ca in prezent. Astfel, va creste accesabilitatea pacientilor care au nevoie de aceste sevicii.

Bolnavii platesc oalele sparte

Numai ca lucrurile sunt vazute dintr-un cu totul si cu totul alt unghi de catre medicii de familie din Salaj. Profund nemultumiti de cele aprobate de Guvern si de contractul-cadru care nu respecta sub nicio forma ceea ce s-a discutat si s-a propus in timpul putinelor intalniri desfasurate la Bucuresti, medicii salajeni se considera liberi de orice contract. Ca urmare, ei nu mai au temei legal sa elibereze retete gratuite si compensate si sa scrie bilete de trimitere, pacientii iesind din cabinetele medicale doar cu retete simple. Consultatiile vor fi acordate gratuit din respect catre pacienti, dar retetele vor fi doar simple, nu compensate si gratuite. Normele nici macar nu sunt publicate, e ca si cum ni se cere semnarea unui cec in alb, ne-a declarat Dan Medve, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Salaj.

Acesta a spus ca situatia va dura pana cand Guvernul si Ministerul Sanatatii vor reveni asupra contractului-cadru pe 2010.

De cealalta parte, directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, Marius Tautu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu a fost instiintata cu privire la refuzul medicilor de familie din judet de a mai elibera retete compensate si gratuite si ca aceste masuri intreprinse de cadrele medicale se vor rasfrange asupra bolnavilor. Corect ar fi fost sa ne instiinteze. Stiu ca la urma urmei, sunt liberi sa faca ce vor, dar aceste lucruri se rasfrang, din pacate, asupra bolnavilor. Ei au de suferit, a declarat Marius Tautu.

Directorul adjunct al CJAS Salaj a spus ca masurile prin care medicii de familie salajeni isi arata nemultumirea sunt tardive, contractul-cadru fiind deja aprobat de Guvern.

In Salaj exista aproximativ 115 medici de familie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »