Medicii salajeni, incoltiti de Casa de Asigurari de Sanatate

Magazin Salajean 23 iulie 2010 0

Medicii salajeni, incoltiti de Casa de Asigurari de Sanatate

Inca un medic de familie din judet a fost gasit de catre inspectorii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj cu nereguli majore in ceea ce priveste eliberarea certificatelor de concedii medicale, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Claudiu Birsan, presedintele institutiei.

Numarul medicilor salajeni prinsi cu musca pe caciula in ultima perioada ajunge, astfel, la sapte, dupa ce in campania derulata in mai-iunie 2010, CAS Salaj a amendat cu cate 5.000 de lei pe fiecare dintre cei sase medici care nu au respectat modul de acordare a concediilor medicale. In cazul ultimului medic depistat, reprezentantii Casei au fost mai exigenti si i-au aplicat cea mai dura sanctiune: rezilierea conventiei privind eliberarea certificatelor de concedii medicale incheiate cu institutia.

Motivele sunt multe si grave. Medicul prescriptor nu a respectat cronologia datei de eliberare a certificatelor medicale. In plus, data eliberarii respectivului document nu corespundea cu data si numarul de inregistrare in registrul de consultatii a prezentei pacientului in cabinetul medical pentru consultatie. De asemenea, certificatele medicale erau consemnate in fisa de consultatii si in Registrul de consultatii, fara a se specifica seria si numarul acestuia, asa cum prevede legislatia din domeniu, a explicat Birsan.

Lista abaterilor nu se incheie aici, pentru ca, adauga presedintele CAS Salaj, medicului i s-a imputat si contravaloarea unui medicament care a fost prescris cu nerespectarea procedurilor legale. Medicul respectiv isi desfasoara activitatea in mediul urban si are pe listele sale circa 1.800 de pacienti.

Potrivit oficialului Casei judetene, controalele avand ca tematica respectarea normelor legale in completarea si eliberarea certificatelor de concedii medicale vor continua si in perioada urmatoare. Cu aceeasi ocazie se va verifica modul in care furnizorul respecta clauzele contractuale cu privire la organizarea si calitatea serviciului medical, concordanta dintre serviciile medicale contractate, raportate de catre furnizor si decontate de catre CAS si serviciile consemnate in evidentele specifice existente la nivelul cabinetului cu privire la corectitudinea raportarilor, dar si daca furnizorul respecta conditiile cu privire la modul de organizare, structura de personal etc.

Luni, ultima zi pentru raportarea datoriilor spitalelor

Spitalele din judet pot transmite pana luni, 26 iulie, la ora 10, situatiile privind obligatiile de plata pe care le au peste termenul de scadenta la 31 martie 2010 fata de furnizorii de medicamente, materiale sanitare si alte bunuri si servicii. Vor fi recunoscute doar acele obligatii de plata care se refera la produse, bunuri si servicii pentru achizitia carora s-au aplicat procedurile legale privind achizitiile publice si care au fost evidentiate in contabilitatea unitatilor pe baza documentelor justificative avizate si aprobate de persoanele in drept, a mentionat Claudiu Birsan.

Potrivit spuselor sale, in termen de trei zile de la depunerea acestor situatii, la nivelul judetului se va constitui o comisie mixta formata din presedintele CAS Salaj si directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, precum si din unul sau doi specialisti din cadrul celor doua institutii, care vor analiza conformitatea documentelor. Procesele verbale incheiate in urma verificarii vor fi repartizate Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si CAS Salaj.

In limita prevederilor bugetare, pe baza documentelor prezentate si a actelor aditionale incheiate, in ordine cronologica si esalonat pe parcursul a 90 de zile, CAS Salaj va vira in contul unitatilor sanitare sumele destinate platii arieratelor. In termen de 48 de ore de la efectuarea platilor, spitalele trebuie sa prezinte Casei obligatiile stinse si dovada platii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »