Medicii fug pe capete de spitalele salajene

Magazin Salajean 5 octombrie 2007 0

Medicii fug pe capete de spitalele salajene

36 de persoane angajate in sistemul de Sanatate din Salaj au renuntat la job-uri pentru a se angaja in strainatate, a informat Dana Pop, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj. Fenomenul s-a acutizat dupa aderarea Romaniei la UE, astfel ca judetul se confrunta in prezent cu o lipsa de personal medico-sanitar. In primele opt luni ale anului, din unitatile medicale salajene au migrat 36 de persoane, din care 12 medici, 23 de asistenti si o persoana cu studii superioare nemedicale, a spus Dana Pop.

Cei mai multi medici – zece – au plecat de la Spitalul Judetean Salaj – Zalau, acestora alaturandu-li-se alti 33 de angajati din cei amintiti anterior.

Doua persoane au plecat de la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei, iar un medic a renuntat la postul pe care il avea la Spitalul de boli cronice din Crasna.

Potrivit directorului ASP Salaj, cauzele migrarii personalului medical trebuie cautate in economa prezenta, oamenii cautand orase mai mari, eventual din alte tari, care sa le ofere premise mai bune pentru realizarea profesionala, conditii mai bune de trai si un mediu socio-cultural mult mai atractiv.

Un alt aspect ingrijorator pentru sistemul sanitar din Salaj priveste, a spus Dana Pop, scaderea nivelului de pregatire profesionala a personalului medical, din cauza ca, pe langa migrarea catre job-uri mai bune, exista o preocupare redusa in unele unitati de invatamant fata de pregatirea teoretica si practica de specialitate. Pentru a stopa acest fenomen de depopulare si deprofesionalizare a sistemului sanitar, ar trebui asigurate, in primul rand, conditii mai bune de munca, o salarizare la nivelul altor tari europene si crearea unor facilitati sociale, precum asigurarea de locuinte de serviciu si decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul navetist, a spus Dana Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »