Medicii fug de spitalele din Salaj

Magazin Salajean 18 decembrie 2007 0

Medicii fug de spitalele din Salaj

Anul 2007 nu a fost unul bun pentru Spitalul de Urgenta Zalau in ceea ce priveste pastrarea personalului medical in unitate. Cu toate ca in sectii s-au facut investitii si desi conditiile de lucru au ajuns sa fie putin mai bune decat in anii precedenti, acestea nu au fost motive suficient de puternice ca medicii si asistentii sa aleaga sa ramana la Zalau, refuzand ofertele pe care le-au gasit in strainatate. Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, ne-a declarat ca de la Spitalul de Urgenta Zalau au plecat, in opt luni, zece medici, 22 de persoane cu calificare sanitara medie si o persoana cu studii superioare.

Potrivit purtatorului de cuvant al ASP Salaj, cauzele migrarii personalului medical trebuie cautate in economia prezenta, oamenii alegand orase mai mari, eventual din alte tari, care sa le ofere premise mai bune pentru realizarea profesionala, conditii mai bune de trai si un mediu socio-cultural mult mai atractiv.

Nici celelalte spitale din orasele salajene nu au ramas cu echipa completa, migrarea personalui medical facandu-se simtita si aici. Astfel, de la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei au plecat un medic si un asistent, in timp ce de la Spitalul de Boli Cronice Crasna a lasat locul de munca liber un doctor.

Un alt aspect ingrijorator pentru sistemul sanitar din Salaj priveste scaderea nivelului de pregatire profesionala a personalului medical, din cauza ca, pe langa migrarea catre job-uri mai bune, exista o preocupare redusa in unele unitati de invatamant fata de pregatirea teoretica si practica de specialitate. Pentru a stopa acest fenomen de depopulare si deprofesionalizare a sistemului sanitar, ar trebui asigurate, in primul rand, conditii mai bune de munca, o salarizare la nivelul altor tari europene si crearea unor facilitati sociale, precum asigurarea de locuinte de serviciu si decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul navetist, a spus Mihai Cheseli.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »