Medicii fug de mediul rural

Magazin Salajean 11 mai 2007 0

Medicii fug de mediul rural

* La nivelul judetului Salaj exista 110 medici de familie, din care 61 in mediul rural

Situatia cu care se confrunta judetul Salaj, la ora actuala, in ceea ce priveste reteaua primara formata din medici de familie, cadre medii si stomatologi nu este tocmai una imbucuratoare. Din totalul de 110 medici de familie din judet, in mediul rural sunt 61, dar ar mai fi nevoie de inca 11 cadre medicale. Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Dana Pop, a afirmat ca in sapte dintre localitatile salajene nu exista medic de familie. Cele mai atinse zone de aceasta raritate a cadrelor medicale sunt Treznea, Fildu, Carastelec, Zalha, Simisna, Mirsid si Benesat. Nici situatia cadrelor medii (asistent) nu este una satisfacatoare, astfel ca in sase sate salajene nu s-a mai avut asistent de ceva vreme. Medicii de familie fug de mediul rural din cauza conditiilor de trai si a numarului mic de pacienti inscrisi, a mai spus seful ASP Salaj. Odata cu instituirea pietei libere pentru serviciile medicale, primarii pot face oferte medicilor de familie sa lucreze in mediul rural. Trebuie sa le ofere, insa, conditii nu doar de munca, ci si de cazare, pentru ca cei mai multi medici de familie sunt nevoiti sa faca naveta. In functie de conditiile oferite de mediul rural, medicina de familie poate deveni mai atragatoare pentru tineri. Responsabilitatea principala revine, insa, primarilor a adaugat directorul ASP.

Parerea a fost impartita si de presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Corin Penciuc. Acesta a spus ca exista chiar localitati unde aceste cabinete medicale de familie nu se pot deschide, tocmai pentru faptul ca nu indeplinesc conditiile de igiena impuse. Drept exemplu sta localitatea Fildu de Jos, unde nu exista cabinet, din cauza ca imobilul pus la dispozitie de administratia publica locala nu se incadreaza in normele de igiena. Dupa celebra vorba toate drumurile duc la Roma, asa este si in acest caz, cand toate acuzatiile de neconformitate a cabinetelor medicale duc catre administratiile publice locale. Din totalul de asigurati la nivel de judet, respectiv 229.618, in mediul rural sunt 114.571. Din punct de vedere medical ar trebui sa existe un cadru mediu (asistent) la 1.000 de asigurati si un medic de familie la aproximativ 2.000 de pacienti.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sanatatii Publice, cabinetele medicale trebuie sa corespunda unor standarde de calitate in conformitate cu normele europene. Cu alte cuvinte, pentru a putea obtine un aviz sanitar de functionare, un cabinet trebuie sa fie compartimentat astfel incat sa cuprinda o sala de asteptare, grupuri sanitare, sala de tratamente, cabinet de consultatii propriu-zis si spatii de depozitare. Cel mai important lucru, a mai spus Dana Pop, seful ASP Salaj, este ca toate salile cabinetului trebuie sa fie racordate la apa curenta, calda si rece.

Nici stomatologii nu se prea inghesuie sa repare dintii taranilor. Din cei 31 de medici stomatologi care au contract cu CJAS Salaj, doar opt isi practica meseria in mediul rural. Cam in aceeasi situatie se fla si farmaciile, astfel ca, din totalul de 40, cate sunt la nivel de judet, doar 14 sunt in mediul rural.

Aceasta situatie ne duce cu gandul la o serie de intrebari. Responsabilitatea este in totalitate a primarilor, ramanand insa sa vedem daca aceste probleme de ordin major vor fi rezolvate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »