Medicii de familie sălăjeni – ameninţaţi pentru că semnează contractul cadru

Magazin Salajean 7 iunie 2011 0

Medicii de familie sălăjeni – ameninţaţi pentru că semnează contractul cadru

Situaţia contractului cadru din Sănătate pare o bombă cu ceas. În timp ce preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie a anunţat, ieri, că medicii de familie vor mai acorda consultaţii gratuite doar până mâine, unii medici de familie din Sălaj susţin că au fost jigniţi şi ameninţaţi pentru că s-au arătat de acord cu semnarea contractului respectiv.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a anunţat, ieri, că medicii de familie vor acorda consultaţii, începând de joi, doar contra cost, mâine fiind ultima zi în care vizitele la medic nu vor trebui plătite. La nivel naţional, mii de medici sunt decişi să nu semneze noul contract cu CNAS pentru că, spun ei, multe dintre prevederile negociate cu Casa nu se regăsesc.

Situaţia semnării contractului respectiv este cu atât mai importantă cu cât refuzul doctorilor de a mai munci în sistemul asigurărilor de sănătate îi afectează direct pe sălăjenii care au nevoie de reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital şi care astfel nu au acces la aceste acte

În Sălaj, numărul medicilor care au anunţat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) că vor semna actul respectiv a ajuns la 42, celor 30 de medici de familie care au depus, săptămâna trecută, cereri în acest sens alăturându-li-se ieri alţi 12 doctori. „În Sălaj, astăzi 12 medici de familie ne-au anunţat astăzi (luni, n.r. ) că vor încheia contractul cadru. Avem, astfel, 42 de medici care vor încheia contract cu CJAS, din totalul de 117 de medici de familie existent în judeţ. Aceşti medici de familie care vor semna contractul cadru sunt atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. Preşedintele Federaţiei poate vorbi în numele medicilor care n-au încheiat contract, dar cei care au încheiat contract cu CJAS vor primi contravaloarea serviciilor prestate asiguraţilor”, a spus Claudiu Bârsan.

Potrivit sursei citate, nemulţumirea celor care nu vor să semneze contractul cadru nu este faţă de activitatea instituţiei sălăjene, ci „este o nemulţumire de tip sindicalist faţă de ceea ce s-a decis la Bucureşti”. De altfel, preşedintele CJAS a declarat că se aşteaptă ca, în final, toţi vor semna contractul cadru, numai că în timp ce medicii persistă în această formă de protest declanşată la nivel naţional, vor avea de pierdut şi ei, şi asiguraţii.”Dat fiind că şi astăzi (luni, n.r.) au venit medici să semneze, eu zic că doctorii încep să conştientizeze că este normal şi moral să încheie aceste contracte”, a spus Claudiu Bârsan.

Numai că lucrurile nu se opresc aici, ci merg mult mai departe. Surse oficiale din sistemul sanitar sălăjean care doresc să îşi păstreze anonimatul ne-au declarat că, la nivel de judeţ, există medici de familie care susţin că au fost sunaţi, ameninţaţi şi jigniţi pentru că sunt dispuşi să semneze contractul cadru pe 2011 de reprezentanţi ai Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj. Cu toate că am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj, Dan Medve, până la închiderea ediţiei, acesta nu a putut fi contactat.

Despre acest aspect al ameninţărilor, preşedintele CJAS Sălaj a declarat că, personal, nu înţelege „acele persoane care contactează şi instigă medicii pentru a nu semna, inclusiv pe cei care deja şi-au manifestat în scris opţiunea de a semna contractele cu CJAS”, mai ales că aceia care au de pierdut cel mai mult din întreaga situaţie sunt asiguraţii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »