Medicii de familie, platiti mai bine daca tin pacientii departe de spitale

Magazin Salajean 28 septembrie 2011 0

Medicii de familie, platiti mai bine daca tin pacientii departe de spitale

Medicii de familie ar putea fi stimulati financiar daca incearca sa tina bolnavii cat mai departe de unitatile spitalicesti. Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, este de parere ca 85 la suta din problemele de sanatate ale romanilor pot si trebuie sa fie rezolvate in cabinetele medicilor de familie. Pacientii nu trebuie sa evite medicina primara si cea preventiva, respectiv consultul medicului de familie si sa apeleze direct la serviciile de urgenta sau de specialitate.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) sunt de parere ca medicii de familie ar putea fi recompensati daca reusesc sa monitorizeze pacientii la domiciliu si daca nu ii mai trimit la spital. Anterior, oficiali din Sanatate au anuntat ca se intentioneaza pregatirea unui pachet de stimulente care se vor acorda medicilor de familie, in special celor din mediul rural, care aleg sa trateze pacientul la cabinet si nu il redirectioneaza catre uitatile spitalicesti.

Urgenta, zilnic aglomerata de cazuri false

MS doreste prin aceasta initiativa ca unitatile de primire urgente sa nu mai fie aglomerate. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, ne-a declarat ca la Unitatea de Primire a Urgentelor se prezinta, in medie zilnic, cate 100 de persoane care solicita ingrijiri medicale de urgenta. Dintre acestea, mai mult de jumatate nu reprezinta cazuri reale de urgente medicale, fiind de competenta medicilor de familie. Cu toate acestea, personalul medical este obligat sa asigure asistenta medicala tuturor pacientilor. Iar acest aflux de pacienti reprezinta o munca enorma pentru personalul medical, pe tura lucrand unul, maxim doi medici de urgenta, precum si pentru cei de pe liniile de garda, a declarat sursa mentionata.

Aglomeratia din urgenta spitalului ii nemultumeste si pe pacientii care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Spre deosebire de cazurile extrem de grave, care sunt preluate imediat ce ajung la spital, unii pacienti asteapta cu orele pana cand le vine randul la consultatie. Din aceste cauze, uneori, acestia devin agresivi cu personalul medical. In realitate, multe persoane se prezinta la urgenta spitalului unde sunt tratate gratuit, indiferent daca sunt sau nu asigurate in sistemul de sanatate.

Centru de Permanenta, deschis la spital

Persoanele care necesita ingrijiri medicale de urgenta ar trebui sa stie ca nu doar Unitatea de Primire a Urgentelor are program 24 din 24 de ore pentru pacienti. Consultatii gratuite si tratament pot primi si la Centrul de Permanenta deschis, in luna iulie a acestui an, in cadrul Spitalului Judetean. Mai precis, pacientii pot solicita ingrijiri medicale zilnic, de luni pana vineri, incepand cu orele 15 si pana in dimineata zilei urmatoare, la ora 7. Intervalul de timp ramas se considera acoperit prin programul de lucru la cabinetele medicilor de familie. In zilele de weekend, pacientii pot solicita ingrijiri medicale indiferent de ora. Cu toate acestea, numarul pacientilor care solicita ingrijiri medicale la Unitatea de Primire a Urgentelor, desi nu prezinta cazuri reale de urgenta, continua sa fie ridicat.

Medicina preventiva, o alternativa

Medicii de familie salajeni, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, nu s-au aratat deloc convinsi ca bolnavii salajeni ar putea fi monitorizati la domiciliu tot timpul si pe de alta parte, sunt incredintati ca banii despre care se vorbeste ca stimulente financiare nu pot fi asigurati din resursele bugetare ale sistemului. Ei considera ca deocamdata, cel putin pentru anul 2012, nu exista disponibilitati financiare atata timp cat sumele pentru anul viitor sunt egale sau mai mici si nici pentru farmacii inca nu s-au achitat restantele, din noiembrie 2010.

Medicii de familie mai spun ca deja aproape 80 la suta din solicitarile bolnavilor sunt rezolvate in cabinetele lor iar pacientii care nu au nevoie de spitalizare nu pot fi impiedicati sa apeleze la medicii din spitale decat printr-un sistem informatic bine pus la punct.

Orice masura care se ia pentru intarirea medicinei primare este salutara. Este un sistem care se practica si in Occident, si anume ca medicii de familie sa fie platiti in functie de cati pacienti sanatosi au, punandu-se un deosebit accent pe preventie. Zilnic si in spitalele din judet si la Urgenta ajung pacienti care nu au probleme de sanatate atat de grave incat sa fie de competenta acestor unitati. Daca masurile acestea ar produce efecte, din economiile create ar rezulta si fonduri, a apreciat Claudiu Birsan, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj.

In Salaj, asa cum a mentionat Claudiu Barsan, sunt 118 medici de familie, care au inscrisi in total 200.000 de pacienti, unii avand intre 900-1.000 de persoane, altii chiar 2.500-3.000 de pacienti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »