Medicii de familie – obligati sa asigure continuitatea in centre de permanenta

Magazin Salajean 28 ianuarie 2011 0

Medicii de familie - obligati sa asigure continuitatea in centre de permanenta

Medicii de familie vor fi obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale la centrele de permanenta, potrivit unei Ordonante aprobate de Guvern pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta. Efectul urmarit de autoritati este cresterea accesului cetatenilor, la orice ora si in orice zona, la serviciile medicale primare, in afara programului de lucru si in sarbatorile legale.

Conform actului normativ respectiv, medicii de familie aflati in relatie contractuala cu Casele de Asigurari de Sanatate si care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate teritorial la centrele de permanenta, sunt obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in aceste centre, incepand cu prima zi a saptamanii si pana vineri, intre orele 15-8. Si in zilele de sambata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, serviciul de permanenta se va efectua in intervalul orar 8-8, a doua zi. ”Si pana in prezent exista cadru legislativ care prevedea infiintarea centrelor de permanenta. In anul 2005, atunci cand exista obligativitatea de a se asigura continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta, au fost infiintate aproximativ 300 astfel de unitati in toata tara. Incepand cu anul 2008, atunci cand prevederea privind obligativitatea a fost anulata, numarul centrelor a scazut la 63”, a declarat ministrul Sanatatii,CSEKE Attila. Cseke Attila a precizat ca potrivit Legii din 2004 au fost infiintate 288 de centre de permanenta, cu 1818 medici de familie care au profesat in 2005. Incepand cu anul 2008 nu a mai existat obligativitatea prestarii acestor servicii, iar numarul centrelor de permanenta a scazut la 63, in 2008.

„Astazi, la nivel national, functioneaza 83 de centre fixe, de permanenta, si un centru mobil in judetul Botosani, cu 580 de medici de familie. Avem 17 judete din tara care sunt total neacoperite cu centre de permanenta, desi aceste centre sunt finantate anual prin bugetul Ministerului Sanatatii. In 2009, dintr-un buget de 20 de milioane de lei alocati de minister s-au cheltuit doar 11,42 de milioane de lei, iar in 2010, dintr-un buget de 21 milioane lei, s-au cheltuit 13,18 milioane lei”, a explicat Attila Cseke.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, din 2008, judetul nu mai are niciun centru de permanenta, dar ca exista intentia ca acestea sa fie reinfiintate. Ca urmare, Salajul ar putea avea centre la Ileanda, Surduc, Sinmihaiu Almasului, Nusfalau, Crasna si Sarmasag, dar si in cele patru orase, dorinta autoritatilor din Sanatatea salajeana fiind de a deschide cate un centru de permanenta si in fiecare din cele patru orase.

Penalizari de 10 la suta

Infiintarea unui centru de permanenta se va realiza prin dispozitie emisa de catre directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica, cu acordul prealabil al autoritatilor locale.

Retribuiti suplimentar

Pentru serviciile acordate in cadrul centrelor de permanenta, medicii de familie vor fi retribuiti, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist in regim de garda. Orele lucrate de medicii de familie le vor fi retribuite acestora la nivelul salariului unui medic specialist in regim de garda.

In cazul in care medicii de familie nu respecta obligatiile impuse de noile reglementari, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj va diminua lunar, cu 10 la suta, valoarea minima garantata a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniti intr-o localitate stabilit in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. „Ceea ce dorim prin acest lucru, este un acces mai rapid, la orice ora si in orice zona, a pacientilor la asistenta primara si o scadere a presiunii pe sistemul de urgenta si pe spitalele de urgenta, pentru ca, practic, in aceste 17 judete unde nu exista niciun centru de permanenta, pacientii apeleaza in mod cert, imediat, la 112 sau la spitalul de urgenta, chiar si in situatii in care ar putea apela la un asemenea centru de permanenta”, a subliniat ministrul Sanatatii.

De asemenea, pentru a facilita deplasarile medicului de familie la consultatiile de urgenta de la domiciliul pacientului, Ministerul Sanatatii va putea asigura dotarea centrelor cu vehicule speciale, in acest sens urmand sa fie folosite 110 autovehicule special dotate care vor putea fi date in comodat, pe gratis, pentru folosinta acestor centre de permanenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »