Medicii de familie isi pot cumpara cabinetele in rate

Magazin Salajean 9 iunie 2008 0

Medicii de familie isi pot cumpara cabinetele in rateGuvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta privind modalitatea in care se vand spatiile proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitatile conexe ale actului medical. Vanzarea se va face la un pret care va fi stabilit prin negociere directa intre cumparator si o comisie speciala, pe baza unei evaluari.

Potrivit unui comunicat remis de catre Ministerul Sanatatii, prin aceasta Ordonanta se incearca accelerarea procesului de reforma a asistentei medicale in ambulatoriu, o componenta de baza a sistemului sanitar romanesc. Urmarim sa consolidam statutul medicului de familie, dar nu numai al lui, ci si al celorlalti medici – inclusiv medici dentisti – care lucreaza in ambulatoriu. Prin aceasta Ordonanta de Urgenta, stabilim cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale in care se desfasoara efectiv activitate medicala si activitate medicala conexa, precum si cota indiviza corespunzatoare dreptului de proprietate asupra spatiului comun. Nu se aplica prevederile acestei Ordonante spatiilor medicale ale ministerelor cu retea sanitara proprie – Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor – si ale SRI. Totodata, prevederile acestei Ordonante nu se aplica acelor imobile care se afla in zona de protectie a unui monument istoric. Spatiile medicale situate in imobile nationalizate pot fi vandute numai dupa definitivarea procedurilor legale privind situatia juridica a acestora, potrivit legislatiei in vigoare, se mai arata in comunicat.

In acelasi context, secretarul Asociatiei Medicilor de Familie Salaj, Rozalia Niculescu, ne declara ca decizia luata de Guvern este una benefica, atat pentru medicii de familie, cat si pentru populatie: Este un lucru absolut benefic. Pana acum, medicii de familie nu puteau investi in ceva ce nu le apartinea. Ei bine, daca vom avea posibilitatea sa cumparam aceste spatii, vom face toate modificarile care se impun pentru a putea profesa in conditii normale. Fara doar si poate, este o decizie care vine in ajutorul medicilor si, implicit, al paicientilor.

Cine poate cumpara spatii

Au dreptul de a cumpara spatiile ce fac obiectul Ordonantei de Urgenta medicii, medicii dentisti, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica, care desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice care, detinand in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale.

Comisie de vanzare si comisie de contestatie

Vanzarea spatiilor medicale care se afla in sediile consiliilor locale si judetene se face in baza hotararii consiliului local sau a consiliului judetean, in conformitate cu legea. Vanzarea spatiilor medicale care se afla in sediile regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si in alte institutii publice se face cu acordul organelor statutare ale acestora.

Lista spatiilor si terenurilor aferente din proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale sau a statului ce urmeaza sa fie vandute va fi aprobata prin hotarare de consilii judetene sau consilii locale, dupa caz.

Pretul de vanzare

Pretul de vanzare al spatiului medical si al terenului aferent se stabileste in momentul vanzarii, in urma unei negocieri directe intre cumparator si comisie si nu poate fi mai mic decat pretul de vanzare din raportul de evaluare.

Raportul va evidentia si valoarea investitiilor efectuate de catre solicitant, pe baza de acte justificative, doveditoare.

Evaluator independent

Raportul de evaluare se intocmeste de catre un evaluator independent, autorizat in conditiile legii, care va fi selectat prin licitatie publica, in conformitate cu legea, de catre autoritatea administratiei publice locale titulara a dreptului de administrare asupra spatiilor medicale aprobate a fi vandute.

Evaluatorul stabileste valoarea spatiului medical si a terenului aferent la pretul de piata pentru imobilele respective pe baza indicatorilor de piata si a criteriilor de evaluare comun acceptate.

Vanzarea in rate

In ceea ce priveste vanzarea in rate, aceasta se poate face in urmatoarele conditii: un avans de 15 la suta din pretul de vanzare stabilit potrivit legii, rate lunare esalonate pe maximum 15 ani cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de un an.

Cumparatorul poate opta pentru un termen mai mic de plata sau pentru achitare anticipata. Deci, in functie de posibilitatile pe care le va avea medicul, medicul dentist sau ceilalti indreptatiti.

Se percepe o dobanda anuala cel putin egala cu rata de referinta stabilita periodic de Comisia Europeana pentru Romania si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Imobilele nu pot fi instrainate

Valoarea spatiului si terenului aferent reprezinta pretul care s-ar putea obtine in situatia in care orice persoana interesata ar putea cumpara spatiul respectiv. Pretul de vanzare al spatiilor se va plati de catre cumparator la incheierea contractului sau in rate.

Imobilele dobandite in conditiile prezentei Ordonante de Urgenta nu pot fi instrainate, inchiriate sau folosite de cumparatori pentru alte activitati decat in scopul desfasurarii activitatii medicale si, respectiv sau activitatilor conexe actului medical. In localitatile in care exista un singur spatiu medical cu destinatia medicina de familie, acesta isi va mentine destinatia in cazul instrainarii. De asemenea, este important ca anual o comisie formata din doi reprezentanti ai vanzatorului si un reprezentant al Colegiului medicilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva sa verifice indeplinirea acestor criterii. In cazul incalcarii conditiilor de vanzare, contractul de vanzare-cumparare se considera rezolvat de drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara alta formalitate. In acest fel, imobilele reintra in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoariale sau in proprietatea privata a statului, in conditiile legii, iar sumele inaintate de cumparator ii vor fi restituite fara dobanda aferenta acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »