Medicamentele sunt prescrise sub denumirea comerciala

Magazin Salajean 8 aprilie 2008 0

Medicamentele sunt prescrise sub denumirea comerciala* in contractul-cadru pe 2008 se prevad doar doua situatii in care medicamentele pot fi substituite

* in cazul in care farmacistul nu are medicamentul prescris, iar pacientul nu doreste sa astepte 24 sau 48 de ore pana cand farmacia il procura, atunci acest medicament poate fi substituit de catre farmacisti

* o alta situatie in care se poate inlocui un medicament este cel in care pacientului i se spune ca farmacia are un medicament asemanator cu cel de pe reteta, dar mai ieftin

De la 1 aprilie 2008, medicii prescriu medicamentele sub denumirea comerciala, si nu sub denumirea comuna internationala, ca pana acum. In ceea ce priveste medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu HIV/SIDA, acestea se pot elibera si prin farmaciile cu circuit deschis, dar si prin cele cu circuit inchis.

Conform noului contract-cadru pentru 2008, casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa aduca la cunostinta furnizorilor de medicamente numele si codul medicilor care nu mai sunt in relatii contractuale cu Casa, cel mai tarziu la data incetarii relatiilor contractuale dintre casele de asigurari si medicii respectivi.

Ministerul Sanatatii a facut cunoscut faptul ca, in contractul-cadru, se prevad doua situatii in care medicamentele pot fi substituite. In cazul in care farmacistul nu are medicamentul prescris, iar pacientul nu doreste sa astepte 24 sau 48 de ore pana cand farmacia il procura, acest medicament poate fi substituit de catre farmacisti, acestia avand obligatia sa semneze pe reteta, in dreptul medicamentului substituit. O alta situatie in care se poate substitui un medicament este cea in care pacientului i se spune ca farmacia are un medicament asemanator cu cel de pe reteta, dar mai ieftin. Daca pacientul doreste acest medicament mai ieftin, el poate cere substituirea lui.

Acordarea dispozitivelor medicale

In contractul dintre furnizori si casele de asigurari de sanatate exista noutati si in ceea ce priveste acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente, astfel ca furnizorii de dispozitive medicale au dreptul sa primeasca de la Casa de Asigurari de Sanatate contravaloarea dispozitivelor medicale furnizate, conform facturilor emise si documentelor insotitoare, inclusiv sumele de inchiriere in termen de 30 de zile de la data depunerii documentelor necesare in vederea decontarii.

Criteriile de prioritate pentru acordarea dispozitivelor medicale, precum si pentru solutionarea listelor de prioritate, tin cont de data inregistrarii la Casa de Asigurari de Sanatate si nivelul de urgenta stabilit de serviciul medical.

O alta prevedere importanta a contractului este aceea ca furnizorii de servicii medicale au obligatia de a respecta ghidurile si protocoalele de practica medicala elaborate potrivit dispozitiilor legale. Din contract au fost eliminate prevederile referitoare la achizitiile de medicamente sau materiale sanitare pentru subprogramele din Programul National cu scop curativ pentru care se realiza licitatie la nivel national.

Guvernul a aprobat contractul-cadru privind conditiile accordarii asistentei medicale in cadrul sistemului social de asigurari de sanatate pentru 2008. Acesta a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2008 si are o serie de modificari fata de anul precedent.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »