Medicamente mai ieftine, sau doar inca o promisiune?

Magazin Salajean 2 noiembrie 2007 0

*Celor 46 de farmacii salajene aflate in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj le-au fost repartizate fondurile necesare pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite si a celor pentru bolile cronice, pentru luna in curs.

Medicul sef al CAS Salaj, dr. Daniela Cordea, ne-a declarat ca pentru luna in curs, fondurile alocate celor 46 farmacii salajene sunt in valoare de 2.125.636 lei. Cat despre repartizarea acestora pe cele doua segmente importante, situatia este urmatoarea: 1.855,836 de lei au fost alocati pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate si 270,000 de lei pentru eliberarea medicamentelor pentru bolile cronice.

Presedintele CAS Salaj, dr. Corin Penciuc a declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca, la sfarsitul lunii trecute, din cele 46 de farmacii, doar noua isi epuizasera fondurile pentru medicamentele compensate si gratuite, iar alte sapte, pentru bolile cronice.

Potrivit promisiunilor Ministrului Sanatatii, incepand cu 1 noiembrie ar fi trebuit ca toate medicamentele din farmacii sa se ieftineasca cu 15 la suta.

Conform noului ordin, se vor utiliza cumulat trei metode de reducere a pretului. In momentul de fata preturile la medicamente se calculeaza luandu-se tariful cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana (UE). Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, se va lua in calcul cel mai mic pret din 12 state ale UE.

Potrivit presei centrale, in urma estimarilor facute de cei de la Ministerul Sanatatii Publice, costurile la toate medicamentele se vor reduce cu 12 procente. Nici adaosurile aplicate de distribuitori si de farmacii nu vor ramane fara modificari, acest lucru fiind stabilit tot printr-un ordin al Ministrului Sanatatii. Adaosurile practicate de distribuitori vor fi reduse de la 18 la suta, la 12 la suta, iar cele aplicate de farmacisti, de la 24 la suta, la 16-18 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »